close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Fornærmelsen

Årets åpningsfilm er et intenst politisk drama som både viser sprengkraften i små ord, og gir innsikt i det betente forholdet mellom kristne og palestinske flyktninger i Libanon.

Årets åpningsfilm er et intenst politisk drama fra en av Midtøstens mest kreative og meritterte regissører. Fornærmelsen gir innsikt i libanesisk historie og det betente forholdet mellom kristne libanesere og palestinske flyktninger, og fungerer samtidig som en universell fabel om kraften i innbitt nasjonalisme som er brennende aktuell langt utover Libanons grenser.

Utgangspunktet for fortellingen er en krangel mellom Yasser, en palestinsk håndverker som prøver å fikse rørene i et nabolag i Beirut, og Tony, en kristen beboer i nabolaget. Det ender med at Tony roper etter Yasser at «Sharon skulle ryddet dere ut alle sammen når han hadde sjansen», en fornærmelse som danner utgangspunkt for en personlig og nasjonal krise.

Med Fornærmelsen kaster regissør Ziad Doueiri et friskt blikk på en mindre omtalt del av Israel-Palestina- konflikten. Publikum får også kjennskap til den libanesiske borgerkrigen, som fortsatt gjennomsyrer det politiske og sosiale livet i landet. Men mest av alt er dette en universell fortelling som kunne vært fortalt i et hvert land som har etnisk konflikt som en del av sin historie, eller der nasjonalismen er på fremmarsj. Fornærmelsen er en oppslukende film som viser sprengkraften i små ord, og hvordan ett utsagn kan blåse liv i en ti år gammel konflikt, uten å hverken glorifisere eller demonisere noen av partene.

Fornærmelsen er den første libanesiske filmen som er nominert til Oscar, og Kamel El Basha vant prisen for beste skuespiller under filmfestivalen i Venezia. I tillegg til Fornærmelsen viser vi to andre filmer av Ziad Doueiri under festivalen.

Ziad Doueiri (f. 1963) er fra Libanon, men har studert film i USA der han blant annet har jobbet som kameraassistent på flere av Quentin Tarantinos filmer. Doueiri debuterte som regissør med den selvbiografiske filmen West Beirut (1998) som ble hyllet av filmkritikere verden over. Han har også regissert filmene Lila Says (2004) og The Attack (2012). Sistnevnte ble vist på Arabiske filmdager i 2013.

Filmen er en del av Filmpool-samarbeidet, distribueres av Arthaus og vil få ordinær kinopremiere senere i år.

Å SENSURERE SEG SELV ELLER BLI SENSURERT? EN SAMTALE MED ZIAD DOUEIRI

Etter visningen av Fornærmelsen

Lørdag 21/4 13:00, Vika 1

Etter visningen av Fornærmelsen vil det flerkulturelle utvalget i Norsk PEN v/Elisabeth Eide og Nisrin Maktabi Barkouki ha en samtale med Ziad Doueiri om sensur og selvsensur for kunstnere i arabiske land. Samtalen er gjort i samarbeid med Norsk PEN.

Mer info finner du på Facebook-eventet her 

Kjøp billetter her 

TORSDAG 19. APRIL

18.00 Q&A med regissør Ziad Doueiri etter visningen av Fornærmelsen. Kjøp billetter til visningen her. 

Libanon 2017
Regissør Ziad DOUEIRI
Manus Ziad DOUEIRI, Joelle TOUMA
Fotograf Tommaso FIORILLI
Skuespillere Adel KARAM, Kamel El BASHA, Camille SALAMEH
Distribusjon Arthaus
Språk Arabisk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 112 min
Seksjon Fiksjon, Rendez-Vous, Retrospektiv Doueiri
Genre Drama