close

Regissør Mohamed Siam gjester årets festival

Vi er stolte over å kunne annonsere at regissøren bak Amal, Mohamed Siam, kommer til Oslo i april.

Av 7. mar 2018

Nå begynner det for alvor å nærme seg Arabiske filmdager og det er på tide å slippe nok en gjest og film på årets program. Vi er nemlig så heldige å få Mohamed Siam, regissøren bak den hyllede dokumentarfilmen Amal, på besøk under hele festivalen.

Dokumentaren som åpnet verden gjeveste dokumentarfestival i november tar for seg Amal fra hun er 14 år, og beskriver hvordan livet hennes ble påvirket av revolusjonen i Egypt og de traumatiske hendelsene på Tahrir-plassen de neste fem årene.

Å se denne perioden gjennom et ungt menneskes øyne er svært virkningsfylt, og gir oss et bilde av hvor kaotisk situasjonen var og fortsatt er.

”Jeg ville lage en film om ungdom, sinne og forandring,” skriver Siam til oss, som etter å ha hatt flere i kikkerten falt for Amals øyne.

”Å følge revolusjonen og jobbe med ungdom under slike omstendigheter er på ingen måte lett og Amal er på mange måter ekstrem i holdning og reaksjonsmønster. Men, kontakten oss to i mellom var øyeblikkelig og fungerte godt. Amal er en person som representerer et mangfold av egyptere i dag,” fortsetter Siam

Seks år er lang tid å filme. Forandret filmens form eller innhold seg på noen måte i løpet av årene?

”Formen forandret seg, men ikke innholdet. Å jobbe med Amal da hun var 14-17 var helt annerledes enn da hun var 17-20. Den siste perioden måtte jeg og kameraet holde oss litt mer på avstand for å la henne være komfortabel nok til å fortsette.” 

 Hvordan har det vært å filme i Egypt?

”Det var farlig og spesielt på samme tid. Men, når du se folk dø foran deg forstår du at det å dokumentere disse øyeblikkene er svært verdifullt og verdt alle de sjansene vi måtte ta underveis.”

Mohamed Siam ser på Egypts som et dynamisk sted der forandring er uunngåelig. I øyeblikket kan det, i hans øyne, virke som utviklingen har stagnert sammenlignet med tidligere år, men Siam er sikker på at forandring er like om hjørnet.

Amal er støttet av Sørfond, og er en co-produksjon mellom Egypt, Libanon, Tyskland, Frankrike, Danmark, Qatar og Norge. Ingrid Lill Høgtun, fra Barentsfilm AS, er norsk co-produsent.

Les Hollywood Reporters anmeldelse av Amal her. 

Om Mohamed Siam

Mohamed Siam er regissør, produsent og fotograf, og har fått flere internasjonale tilskudd og priser for sine filmer. Hans første film, Whose Country, har blitt vist på festivaler som Karlovy Vary, Hot Docs og IDFA, og fått internasjonal distribusjon. Siames første dokumentar, Amal, vant Robert Bosch Film Prize, the AfriDocs Prize på Durban FilmMart og Thessaloniki Docs-In-Progress award. Amal åpnet IDFA i 2017 og deltok i konkurranse. I øyeblikket lager han en komedie og nok en dokumentar – denne gangen om illegal abort.

Se IDFAs intervju med Mohamed Siam her: