close

Sørfond på Arabiske filmdager

Sørfond-filmer gjør det stort på internasjonale filmfestivaler for tiden. Hos oss ser du tre av dem!  

Av 15. apr 2018

AMAL

Regissør Mohamed Siam ønsket å lage en film om ungdom, sinne og forandring, og etter å ha fulgt en gruppe ungdommer i Kairo falt valget på den 14 år gamle jenta Amal. Resultatet har blitt oppvekstskildringen Amal, som begynner med den arabiske våren i 2011 og 14-åringens opplevelse av protestene på Tahrir-plassen i Egypt.

Fra barrikadene på Tahrir-plassen og revolusjon følger filmen landets utvikling de neste fem årene sett igjennom øynene på Amal, samtidig som hun går fra å være tenåring til å bli kvinne. I takt med landet sitt endrer også hun synet på en del ting. Amal har blitt et virkningsfullt symbol på en hel generasjon som forsøker å finne sin plass i krysningen mellom drømmene om forandring fra den arabiske våren, og den harde realiteten.

Filmen åpnet den prestisjefylte dokumentarfilmfestivalen IDFA i november, og vises for første gang i Norge under Arabiske filmdager. Dokumentaren er støttet av Sørfond. Amal er produsert i samarbeid med Ingrid Lill Høgtun i Barentsfilm.

FREDAG 20. APRIL

17.30 Q&A med regissør Mohamed Siam etter visningen av Amal. Kjøp billetter til visningen her.  

LØRDAG 21. APRIL

19.00 Q&A med regissør Mohamed Siam etter visningen av Amal. Kjøp billetter til visningen her.  

SØNDAG 22. APRIL

13.00 Q&A med regissør Mohamed Siam etter visningen av Amal. Kjøp billetter til visningen her.  

BEAUTY AND THE DOGS

På en fest får 21 år gamle Mariam hull i kjolen og må låne en venninnes mer utfordrende antrekk. I diskotekets mørke møter hun Youssef, som tar henne med på en tur på stranden. Det ender med at Mariam blir voldtatt av to politimenn. De neste timene må Mariam og den unge mannen kjempe en nærmest surrealistisk kamp for rettferdighet på politistasjonen, en helseklinikk og på et offentlig sykehus. De to blir kasteballer i et system der folk er mest opptatt av å beskytte seg selv.

Beauty and the Dogs består av ni lange scener, som gir filmen et sterkt virkelighetspreg og bidrar til at vi føler vi er tett på Mariam. Vi kan nesten lukte de kalde sykehuskorridorene og svetten på diskoteket. I sitt internasjonale gjennombrudd som regissør lykkes Kaouther Ben Hania i å utfordre patriarkalske krefter i det tunisiske samfunnet. 

Filmen er støttet av Sørfond. Beauty and the Dogs er produsert i samarbeid med Integralfilm AS ved Jørgen og Nefise Özkal Lorentzen.

WAJIB

Wajib er et solid familiedrama om palestinere i dagens Israel. Shadi, en palestinsk arkitekt bosatt i Italia, er tilbake i hjembyen Nazareth for å hjelpe til med søsteren Amals bryllup. Shadi blir med faren rundt i familiens gamle Volvo for å levere bryllupsinvitasjoner, og han er nødt til å forholde seg til alt han misliker med stedet han har flyttet fra: det vanskelige forholdet til faren, de konservative holdningene i nabolaget, og den israelske undertrykkingen av Palestina.

Wajib er jordnær og lavmælt både i billedspråk og dialog. Den tar seg god tid i skildringen av Shadis kompliserte forhold til faren og landet han elsker og hater, og Annemarie Jacirs arbeid med skuespillerne imponerer. Hovedrolleinnehaverne Mohammad og Saleh Bakri er far og sønn også i virkeligheten, og i likhet med filmens rollegalleri for øvrig portretteres Shadi og faren som sammensatte mennesker.

Filmen er støttet av Sørfond. Wajib er produsert i samarbeid med Ruben Thorkildsen fra Ape&Bjørn.

LES MER OM SØRFOND HER