Visninger

DatoTidStedBilletter
Ma 12. okt 18:00 Ringen
Ti 13. okt 21:00 Ringen
To 15. okt 18:00 Ringen

Publikums vurdering

4.5 20 stemmer
4.5


Logg inn for å stemme på
filmer til publikumsprisen

You need to upgrade your Flash Player to view this content. Download here...

Basert på en sann historie har Stoning of Soraya høstet priser og anerkjennelse på en rekke filmfestivaler, og engasjert og sjokkert publikummere. På en reise i Iran i 1986 blir en journalist fortalt historien om unge Soraya. Hun lever i et voldelig ekteskap som ikke blir bedre av at mannen hennes bestemmer seg for at han vil skilles slik han kan gifte seg med en 14 år gammel pike. Resultatet blir dramatisk i dette rystende fortllingen som belyser kvinners mangel på rettigheter. red

 

DET KRITISKE ROM - Film og debatt

Et spørsmål om moralsk mot

Torsdag 15. oktober 18:00 Ringen 2
Etter filmen: The Stoning of Soraya M. Reggisert av: Cyrus Nowrasteh, 2008, 116 min

Steining praktiseres stadig åpent i noen muslimske land, blant annet i Iran. The Stoning of Soraya M er basert på en virkelig historie om et slikt tilfelle tidlig på 1980-tallet. På grunn av dens svært kritiske holdning til det iranske rettsvesen ble boken filmen bygger på forbudt i Iran. Filmen tar opp konseptet moralsk mot på forskjellige vis: Først et tilfelle av falsk anklage som fører til at Soraya M blir steinet på forferdelig vis, deretter ved at en annen kvinne forteller historien til en journalist, og ved dette avslører sin identitet – noe som betyr dødsstraff like mye som den opprinnelige henrettelsen. Motet hennes fører til at historien blir kjent for det internasjonale samfunn. Diskusjonen vil konsentrere seg om tre fundamentale spørsmål. 1. Hvorfor mislykkes internasjonalt press i å stanse en slik middelaldersk praksis? 2. Hva kan sies om ettervirkningene av et slikt moralsk mot som utvises av filmens hovedperson? 3. Hva er medienes ansvar når det gjelder å formidle og beskytte kilder i denne type situasjoner?

Med: Mahmood Amiry Moghaddam, Iran Human Rights Organisation og forsker UiO
Cyrus Nowrasteh: regissør av The Stoning of Soraya M
Per Elvestuen: Oslo Freedom Forum
Arrangert av: Film fra Sør, Oslo Freedom Forum, Norwegian PEN


Logg inn for å lagre denne filmen i din egen filmliste


Kommentarer

En film det er vanskelig å forholde seg til: på den ene siden en rystende historie bygget på faktiske hendelser. Og vi vet at steining forekommer flere steder i verden i dag. Selve steiningen er skildret i grusom detalj og er nesten uutholdelig å se på. På den annen side er filmen ganske melodramatisk med grovt tegnede karakterer som er ganske karikerte. Ikke stor regi eller fortellerkunst. Men skal man forlange det av en film med et så sterkt innhold?
Dagas / 13. okt 2009 kl. 00:00

Jeg vet at jeg nok stikker hodet mitt ut for å bli steinet når jeg sier det jeg sier nå, for dette er en film som er så viktig at en bare MÅ like den. Noe labert skuespill (også fra tidligere Oscar-nominerte Shohreh Aghdashloo), en idiotisk avgjørelse hvor en putter James Caviezel som fransk-iransk journalist, lite troverdige scenografi, altfor åpenbart plot (ja, jeg vet at det handler om ei som skal steines) og en film som i sin enkelhet i det hele tatt minner meg om en rett til TV-såpedrama. Og hva er det regissør og manusforfatter har gjort før: laget såpeserier og rett til TV-filmer (det er trist når en får så rett i sine antagelser). Jeg får altså legge skylden på regissøren denne gang! Jeg vil allikevel anbefale filmen for de som ikke liker eller gidder å lese avisartikler om dynamikken bak slike hendelser, for skjelettet i historien er uansett basert på en sann historie. Og det er noen som klarer å spille bra til tross for en elendig regissør.
Avatar / 14. okt 2009 kl. 00:50

Denne kommer jeg helt klart ikke til å se. Rotten på Rotten Tomatoes. Karakteristikkene trekker veldig mye i samme retningen - manipulativ og propagandamessig. Er vel slik sett litt i slekt med dokumentaren Hugo Rey, som også vises under festivalen?

http://www.rottentomatoes.com/m/stoning_of_soraya_m/
Tonymanero / 14. okt 2009 kl. 03:24

Dette er den sterkeste filmen jeg har sett på så lenge jeg kan huske. Motivet her er så utrolig viktig å få frem. Jeg gir denne filmen topp karakter, den er fengslende, også lenge etter at man har sett filmen.
Priyal / 14. okt 2009 kl. 09:25

Filmen er ikke for følsomme folk - den er VELDIG hardt å se. Satt i en stapful sal på Ringen i går - ble kjempe stille på slutten av filmen. Mange gråt, som gjørde jeg. Har ikke forventet å se mange iranere der - der var noen, men ingen kvinner i hijab...
Janette1202 / 14. okt 2009 kl. 09:33

Noe av det verste jeg har sett. Jeg skønner ikke denne filmen har "høstet priser........". For hva? For Så elendig regi, manus og spill??? Eller kanskje for at vi kan sitte å se hvordan en blodig kvinne blir steinet av sin far, eksmann og to av sønnene hennes i en halv time?????

Steining er såpass alvorlig sak at det fortjener en mye mye bedre forteller måte enn at noen skal tjene penger på.

Bar / 14. okt 2009 kl. 15:05

Jeg er forsåvidt litt enig med Avatar, men ikke med Bar. Tror virkelig ikke denne filmen er laget kun for å tjene penger. Ja, skuespill og regi kunne absolutt vært bedre, men i min mening var oppbyggingen av filmen veldig effektfull. Den bygget opp sinne og frustrasjon, og skildringen av steiningen er gjort på den måten nettopp for å få folk til å forstå alvoret med hvor grusomt, barbarisk og uforståelig den skikken faktisk er.

I min mening er dette en viktig film. Det filmatiske kunne vært gjort bedre, men filmen er laget som en oppvåkning og den sitter igjen i kroppen i lang tid etterpå. Jeg gråt gjennom halve filmen, og har aldri hørt så mye snufsing og hulking i en kinosal før. Filmen gjør inntrykk.
* Siri / 14. okt 2009 kl. 15:39

Jeg er forsåvidt litt enig med Avatar, men ikke med Bar. Tror virkelig ikke denne filmen er laget kun for å tjene penger. Ja, skuespill og regi kunne absolutt vært bedre, men i min mening var oppbyggingen av filmen veldig effektfull. Den bygget opp sinne og frustrasjon, og skildringen av steiningen er gjort på den måten nettopp for å få folk til å forstå alvoret med hvor grusomt, barbarisk og uforståelig den skikken faktisk er.

I min mening er dette en viktig film. Det filmatiske kunne vært gjort bedre, men filmen er laget som en oppvåkning og den sitter igjen i kroppen i lang tid etterpå. Jeg gråt gjennom halve filmen, og har aldri hørt så mye snufsing og hulking i en kinosal før. Filmen gjør inntrykk.
* Siri / 14. okt 2009 kl. 15:39

Jeg synes det er så dårlig laget at det er mere komisk enn at det gir inntrykk av en barbarisk handling. Bare se på bilde oppe på denne siden. Skuespilleren er så pent sminket og kled at det minner mer om fest enn steining.

Bar / 14. okt 2009 kl. 21:55

Grotesk, overveldende, tankevekkende... Alt annet enn underholdende.

Man kan mene mye om fortellerkunst, regi og skuespiller i filmen Soraya M.
Dette er en film man kan like eller mislike, men den gjør inntrykk, og den får deg til å reagere følelsesmessig, enten du er kristen eller muslim. Man kan føle en blanding av dyp sorg, raseri og generell forvirring. man trenger kansje ikke å se detaij på steining av en blodig kvinne, men i det store og det hele dreier dette seg om ren lidelse. Filmen minner meg om "The Passion of the Christ" som tar for seg de tolv siste timene av Jesu liv her på jorda. Scenen der Jesus blir pisket er utstudert grusom. Vi ser i detalj hvordan huden blir revet av kroppen, og scenen bare varer og varer. I filmen bruker regissør Mel Gibson to timer på å fortelle oss at Jesus led enormt før han døde på korset.
Carlo / 14. okt 2009 kl. 23:35

Er enige i hva "avatar" har å si, jeg følte det var noe problemer med skuespiller prestasjonene og stilen til filmen. Journalist delene var bare pinlig å se på ,men historien fungerte bra tiltross skuespillerene.
Skildringen av stein kastingen var noe av det beste jeg har sett på lenge, meget sterk og fantastisk utført.
Mikelxxxviii / 15. okt 2009 kl. 12:15

Janette 1202, jeg skjønner ikke hvorfor du nevner jenter med hijab i ditt kommentar? kjenner du noen som har vært utsatt for steining? Filmen er rene propaganda og laget for å styrke fordommer om muslimer og Iran. Kvinneundertrykkelse er noe som foregår i alle verdens hjørner og er noe som må kjempes konstruktivt. Videre er dødstraff en alvorlig og viktig tema og den praktiseres på forskjellige måter i mange land i verden, begge disse temaene bør tas opp på film på en konstruktivt måte og ikke ved propaganda. Ikke slik denne filmen gjør, ved å bare styrke fordommer. Elendig prestasjon, manus og regisør!

Hoda / 15. okt 2009 kl. 15:43

Jeg synes det er rart at det er så mye fokus på prestasjon av skuespillere osv i denne diskusjonen, denne filmen får frem et utrolig viktig budskap som trenger fokus!
Priyal / 16. okt 2009 kl. 18:09

Hei Priyal. Når man lager film skal man selvfølgelig fokusere på den kunstneriske delen, hvor skuespiller prestasjonen er en stor del av det også. Er formidlingskunsten i en film dårlig, kommer budskapet også skjevt ut.
Bar / 16. okt 2009 kl. 20:02The Stoning Of Soraya M

The Stoning Of Soraya M

Prisbelønte skuespillere i sjokkerende drama fra Midtøsten

Se trailer

Kjøp billetter

Land Iran, USA
År 2008
Spilletid 116 min
Serie Gallavisning

Regissør Cyrus NOWRASTEH
Manus Cyrus NOWRASTEH, Betsy Giffen NOWRASETH, Freidoune SAHEBJAM
Fotograf Joel RANSOM

Skuespillere
Shohreh AGHDASHLOO, Jim CAVIEZEL, Mozhan MARNO, Ali POURTASH

Språk Persisk, engelsk
Undertekst Norsk
Produsent Stephen MCEVEETY, John SHEPHERD
Produksjonsselskap Roadside Attractions, Mpower Pictures

Genre Drama


mail@filmfrasor.no · Address: Dronningensgt. 16, N-0152 Oslo, Norway · Tel: +47 22 82 24 80/81/82 · Klapp Media