MITT PROGRAM (0 filmer)
Logg inn med
FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

A Throw of Dice

Originaltittel: Prapancha Pash

Oslo-Filharmonien maler stemninger når nyrestaurert stumfilm vises i Oslo konserthus.
A Throw of Dice er en spektakulær stumfilmproduksjon fra mellomkrigstiden i India. Filmen ble rost for sine flotte bilder og stemninger både da den først kom ut, men den har også fått gode kritikker nå ved nylanseringen. The New York Times skrev i sin anmeldelse fra 2008 at det knapt finnes ett bilde i filmen som ikke gir visuell nytelse. The Guardian fokuserte imidlertid på de romantiske sidene ved filmen, og kalte den en «sjelden og fascinerende juvel». A Throw of Dice ble tatt opp i Rajasthan i nordvest-India, og er et samarbeid mellom tyske Franz Osten og bengalske Himansu Rai. Man kan slik si den har fått det beste av to verdener: en tradisjonsrik historie og ikonografi fra India, og teknikken til tysk stumfilmkunst. Dette er den siste delen av trilogien av stumfilmer som Osten og Rai produserte sammen; de foregående to filmene er Prem Sanyas fra 1925 og Shiraz tre år senere. Historien i A Throw of Dice er basert på et indisk epos, og i filmingen ble det brukt over 10.000 statister, 1.000 hester og 50 elefanter. Fortellingen handler om to konger som begge elsker den samme kvinnen. De spiller et terningspill om retten til å gifte seg med henne, men spillet viser seg å være fikset, og den korrupte kongen vinner. Når A Throw of Dice nå vises under Film fra Sør-festivalen, er det i en nyrestaurert utgave av British Film Institute, og også med en helt ny musikkdrakt. Britisk-indiske Nitin Sawhney har komponert filmmusikken til filmen, og de nye lydsporene vil bli fremført av Oslo-Filharmonien i Oslo konserthus. Stumfilmer har sjelden vært helt tyste, og Ostens bilder kommer til å gløde sammen med Sawhneys musikk i denne relanseringen.
lac

Franz Osten, født Franz Ostermayr, samarbeidet med Himansu Rai i en stumfilmtrilogi på 1920-tallet: Prem Sanyas (1925), Shiraz (1928) og A Throw of Dice (1929). De to skulle senere jobbe sammen på lydfilmer, de såkalte «Bombay Talkies», frem til slutten av 1930-tallet, da Osten ble arrestert av britiske kolonimakter i forbindelse med krigen. 


Visninger

DatoTidStedBilletter
To 11. okt 19:30 Konserthuset
Legg til i mitt program

Se trailerLenker

IMDb
Offisielt nettsted


UK, India, Tyskland 1929 Regissør Franz OSTEN Manus W.A. BURTON Fotograf Emil SCHÜNEMANN Skuespillere Seeta DEVI, Himansu RAI, Charu ROY Produsent Himansu RAI Produksjonsselskap British Instructional Films, UFA, Himansu Rai Film Undertekst Engelsk Spilletid 74 min Seksjon Special Screenings


Vi anbefaler også