close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Difret

Filmen vises også i Det kritiske rom - festivalens forum for film og debatt, og inngår i vår markering av den internasjonale Jentedagen.

På amharisk har ordet «difret» to kontrasterende betydninger – det betyr «å våge», men det kan også bety «å bli voldtatt». Med dette utgangspunktet setter debutregissør Zeresenay Mehari tonen for filmen, som er et hjerteskjærende og vakkert drama om barneekteskap på den etiopiske landsbygda. Difret er en film om hva som skjer når gamle tradisjoner blir utfordret og bekjempet av modige, rettferdighetssøkende mennesker. Historien handler om Meaza, grunnleggeren av Ethiopian Women Lawyers Association (EWLA), og Hirut, den 14 år gamle jenta som risikerer dødsstraff etter at hun i selvforsvar skjøt og drepte sin egen kidnapper og voldtektsmann. En vakker og vond film som setter søkelys på barneekteskap og kvinners rettigheter i Etiopia. peg
 

Det kritiske rom | Jentedagen - 11.oktober kl. 18.15, Filmens hus

Vi får besøk av Meaza Ashenafi (EWLA) som portretteres i filmen. Sammen med leder for FOKUS - Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål, Gro Lindstad, og Ann Kristin Vervik, politisk rådgiver i Plan vil hun diskutere arbeidet med å sikre jenter og kvinners rettigheter gjennom rettssystemet. Diskusjonen ledes av Ragnhild Nordvik fra Norsk senter for menneskerettigheter.


Etiopiske Zeresenay Berhane Mehari er utdannet i USA ved USC School of Cinematic Arts. Mehari har laget flere kortfilmer, men Difret er hans første spillefilm. Filmen vant publikumsprisen i Panoramaprogrammet under årets Berlinale og i World Cinema-kategorien på Sundance filmfestival. Mehari står også bak produksjonsselskapet Haile Addis Pictures.  

Ethiopia, USA 2014
Regissør Zeresenay MEHARI
Manus Zeresenay MEHARI
Fotograf Monika LENCZEWSKA
Skuespillere Meron GETNET, Tizita HAGERE, Rahel TESHOME
Produsent Mehret MANDEFRO, Zeresenay MEHARI
Produksjonsselskap Haile Addis Pictures
Salg Europafilm
Språk Amharic
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 99 min
Seksjon Main Competition, The Critical Room, International Day of the Girl Child, Competing for Audience Award, Africa
Genre Drama