close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Eréndira

Eréndira er brasilianske Ruy Guerras filmatisering av Gabriel García Márquez’ novelle med samme navn og er en episk fortelling om temaene frihet, makt og uskyld – temaer som på ingen måte er fremmed i Latin-Amerikas politiske historie.

Vi følger tenåringsjenta Eréndira, som bor sammen med sin sadistiske bestemor i et uidentifiserbart ørkenområde. En dag klarer hun ved et uhell å brenne ned bestemorens hus. Hjemløse starter de to på en reise for å forsøke å finne en måte å livnære seg på. Eréndira blir snart tvunget ut i prostitusjon, og dette blir for henne starten på en rekke oppturer, nedturer og skjebnessvangre møter.

I sin gjenfortelling av Márquez’ novelle lener Guerra seg til fortellerteknikker fra både komedien, surrealismen og psykoanalysen. Godt støttet av fremragende skuespillprestasjoner, har han skapt en meget vellykket film som over 30 år etter sin utgivelse på ingen måte virker utdatert. De temaene som filmen bringer til bevissthet, er like aktuelle i dag. Til tross for hennes ydmykende opplevelser og tragiske livshistorie, var Eréndira den eneste rene og uskyldige. ss 

Ruy Guerra (f. 1931) er kjent for sitt innovative arbeid i Brasils Cinema Novo-bevegelse på 60- og 70-tallet. Han ble født i Mosambik, og engasjerte seg i den politiske venstresidens kamp mot kolonialisme og rasisme. Hans filmer har vekket betydelig kontrovers. Likevel er han kjent for sin stilfulle utforskning av sosiopolitiske problemstillinger. 

Frankrike, Mexico, West Tyskland 1983
Regissør Ruy GUERRA
Manus Gabriel García MÁRQUEZ
Fotograf Danys CLERVAL
Skuespillere Irene PAPAS, Claudia OHANA, Michael LONSDALE
Produsent Alain QUEFFÉLÉAN, Regina ZIEGLER
Produksjonsselskap Les Films du Triangle, Films A2, Ciné Qua Non, Atlas Saskia Film, Austra
Salg Norsk Filminstitutt
Språk Portugese, spansk
Undertekst Norsk
Visningsformat 35mm
Spilletid 103 min
Seksjon Gabriel García Márquez, Latin America
Genre drama