close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Half of a Yellow Sun

Half of a Yellow Sun – en halv, gul sol. Filmens malende tittel viser til flagget til den uavhengige republikken Biafra, den kortlevde utbryterstaten som eksisterte fra 1967 til 1970. Denne nigeriansk-britiske samproduksjonen er basert på boken med samme navn, skrevet av Nigerias litterære superstjerne Chimamanda Ngozi Adichie, som mange norske lesere forlengst har stiftet et begeistret bekjentskap med. 

De britisk-utdannede tvillingsøstrene Olanna og Kainene vender tilbake til hjemlandet Nigeria idet landet får sin selvstendighet på 1960-tallet. Men livet i den privilegerte klasse vendes etter hvert opp-ned når borgerkrigen griper tak i den nyetablerte staten og truer med å rive den i stykker.

Søstrenes liv tar ulike vendinger. Mens Olanna (Thandie Newton) flytter til en provinsiell universitetsby for å være sammen med sin revolusjonære og anti-kolonialistiske universitetsprofessor Odenigbo (spilt av Chiwetel Ojiofor fra 12 Years A Slave), gjør tvillingsøsteren Kainene (Anika Noni Rose) karriere i familiebedriften og slår seg sammen med briten Richard.

Bandeles filmspråk er preget av fargesterke, vakre bilder av et Afrika badet i 60-tallsskrud. Marxisme og kolonialisme diskuteres heftig på cocktailfester blant mønstrede sofaer og psykedeliske kjoler. Bandele lykkes godt i å skildre de enorme kontrastene mellom tvillingenes eliteliv i moteriktige salonger og flyktningtilværelsens mangler og krigens grusomheter i Biafra. Filmen er på samme tid et tidsdokument og en refleksjon over krig og fred. I et land der borgerkrigen har vært nærmest et tabuemne, ble denne filmen mottatt av nigerianere som et viktig bidrag til å bedre forstå egen historie. hfs 

Den London-baserte, nigerianske regissøren og forfatteren Biyi Bandele ble født i det nordlige Nigeria i 1967. Han har jobbet innen teater, TV, film og radio. Spesielt er han kjent for å ha satt opp Chinua Achebes legendariske bok Things Fall Apart på teater. Half of a Yellow Sun er hans debut som filmregissør. 

Nigeria, UK 2013
Regissør Biyi BANDELE
Manus Biyi BANDELE
Fotograf John de BORMAN
Skuespillere Thandie Newton, Chiwetel EJIOFOR
Produsent Andrea CALDERWOOD
Produksjonsselskap Slate Films, Shareman Media, BFI, Lipsync Productions
Salg Metro Films International
Språk Engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 111 min
Seksjon Main Competition, Africa
Genre Drama