close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Nelson Mandela: The Myth & Me

Filmen vises også i Det kritiske rom - festivalens forum for film og debatt.

Da Mandela døde i fjor, var det ikke bare en frigjøringshelt og tidligere president som døde, det var et ikon. Mandela oppnådde en slags uangripelig helgenstatus. Nelson Mandela: The Myth & Me er en nær og personlig dokumentar fra den sør-afrikanske regissøren Khalo Matabane. Filmen er utformet som et brev til Mandela. Matabane tenker tilbake til barndommen, til apartheidstyret hvor selv fotografier av den fengslede Mandela var bannlyst, og maner frem heltebildet han selv dannet av frigjøringskjemperen som liten gutt. Dette heltebildet og de forventningene Matabane dannet seg som liten, svarer ikke med realitetene han observerer og beskriver i dagens Sør-Afrika. Filmen er delt i tre hoveddeler etter idealene Mandela var så kjent for: frihet, forsonelse og tilgivelse. Den personlige og ambivalente tilnærmingen Matabane har valgt, fungerer godt. Det er en ærlig dokumentar som tar oss bak fasaden til landsfaderen og regnbuenasjonen Sør-Afrika.peg

Det kritiske rom - 16. oktober kl. 18:00, Victoria Kino

Etter visningen diskuterer regissør Matabane, den sør-afrikanske kunstneren Brett Murray og Sør-Afrika-ekspert Liv Tørres (Norsk Folkehjelp) hvorfor Sør-Afrika ikke har levd opp til forventningene og lovnadene fra 1994. Samtalen ledes av Jan Speed, nettredaktør for Bistandsaktuelt. 


Foruten å lage film er sør-afrikanske Khalo Matabane (f. 1974) også aktiv som samfunnsdebattant og filmskribent i hjemlandet. Hans filmografi inkluderer blant andre Conversations on a Sunday Afternoon (2005), Story of a Beautiful Country (2006) og State of Violence (2011). Han vant han juryprisen for Nelson Mandela: The Myth & Me under fjorårets IDFA-festival. 

Sør-Afrika, Tyskland 2014
Regissør Khalo MATABANE
Manus Khalo MATABANE
Fotograf Giulio BICCARI, Mike DOWNIE, Gustav STUTTERHEIM
Produsent Carolyn CAREW, Christian BEETZ, Kerstin MEYER-BEETZ
Produksjonsselskap Born Free Media
Salg Born Free Media
Språk Engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 85 min
Seksjon Doc South, The Critical Room, Africa
Genre Documentary