close
  • Mitt program

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Raketten

I en laotisk stamme forestiller man seg at tvillinger fødes med hver sin klart definerte egenskap – hell og ulykke. En skal derfor ta livet av den onde tvillingen straks etter fødselen. Når Ahlo kommer til verden, før hans dødfødte tvilling, må moren gripe inn for å beskytte ham fra skikken som sier at han skal tas av dage til felleskapets beste. Ahlo vokser opp, og hans mor og bestemor holder det hemmelig at han er en tvilling.

Landsbyen Ahlo bor i, må omplasseres på grunn av byggingen av et enormt vannkraftverk med klare paralleller til virkelighetens bygging av Nam Theun II. Befolkningen er blitt lovet penger og en splitter ny landsby et annet sted. På reisen dit synes uhellene å forfølge den lille familien, og det viser seg at den nye landsbyen slett ikke er det de er blitt lovet. Bestemoren mener Ahlo er skyld i all ulykken, og avslører til farens forferdelse at han er en tvilling.

Ahlo møter jenta Kia og hennes onkel, som går kledd i en lilla dress han visstnok skal ha fått av den amerikanske ambassaden. Kia og onkelen kommer fra en annen folkegruppe, og blir sett på med skepsis av de andre i slummen. Sammen lærer Kia og Ahlo seg å overleve i absolutt fattigdom mens en vedvarende tørke truer. Når det nærmer seg årets store høydepunkt, rakettkonkurransen, tar Ahlo i bruk alt han har lært for å forsøke å vinne den store pengepremien. Nå har han endelig muligheten til å bevise én gang for at alle at han ikke er en forbannelse.

Ahlo navigerer i et etnografisk eventyrlandskap mellom rester av tidligere kriger og stammekonflikter. Gamle tradisjoner og forestillinger møter moderne utvikling, problemer og løsninger. Fattigdommen fremstilles usentimentalt, men synes ikke kvelende, og livsglede og humor trenger gjennom all motgangen Ahlo opplever. Kia og Ahlo er to karakterer du ikke kommer til å glemme. htb 

Kim Mordaunt (f. 1966) er en australsk regissør, produsent, skuespiller og filmfotograf. Han er utdannet ved University of Technology Sydney, og har bodd og jobbet over hele verden. Hans dokumentar Bomb Harvest (2007) ga ham oppmerksomhet på flere internasjonale festivaler. Raketten er hans første spillefilm, og har vunnet en rekke priser, blant annet i Berlin og Tribeca. 

Australia, Laos, Thailand 2013
Regissør Kim MORDAUNT
Manus Kim MORDAUNT
Fotograf Andrew COMMIS
Skuespillere Boonsri YINDEE, Alice KEOHAVONG, Sitthiphon DISAMOE
Produsent Sylvia WILCYNSKI
Produksjonsselskap Red Lamp Films
Salg Arthaus
Språk Lao
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 96 min
Seksjon Main Competition, Competing for Audience Award
Genre Action