close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Shishkebab

Vises i seksjonen Re:View Norden - her trekker vi frem filmer og filmskapere som speiler våre mangfoldige samfunn.

Vi viser filmen Shishkebab og samler deretter Elise Koppang Frøjd og prosjektleder for områdeløft Tøyen, Hanne M. Sønstegaard og Høyres gruppeleder i Oslo, Øystein Sundelin og Audun M. Bergwitz fra Bytopia.no til debatt. Debatten ledes av prosjektleder for Re:View Norden, Per Eirik Gilsvik.

Shishkebab er en dokumentar om konfliktene og utfordringene rundt det historiske områdeløftet på Nørrebro i København. Prosjektet som fikk navnet Superkilen ble ferdigstilt i 2012. Dokumentarfilmskaper Hans Kragh-Jacobsen har fulgt utviklingen av prosjektet på Nørrebro i København i over åtte år, fra begynnelse til slutt. Som det sammensatte grillspydet som utgjør en shishkebab, er også filmen en montasje av meninger og utsagn fra ulike representanter for den multietniske befolkningen på Nørrebro. Kragh-Jacobsen lar folk få uttale seg uten innblanding, og inkluderer intervjuer med både høy og lav i debatten. peg

Tøyen er blant de mest belastede og fattige områdene i Oslo. Skolekretsen på Tøyen teller under 300 elever, men over 1000 kommunale boliger. Bydelen topper ledighetsstatistikken i hovedstaden og 23 prosent av barna bor i sosialhjelpshusholdninger. Parallellene til Nørrebro i København er mange. Det er et gammelt og slitt arbeiderstrøk som nå huser en flerkulturell befolkning, preget av dårligere levekår jamført øvrige deler av byen. Nørrebro har fått et massivt områdeløft gjennom prosjektet Superkilen. Med det mye omtalte Tøyenløftet venter Tøyen på et lignende krafttak – politikerne har nå nemlig lovet et historisk områdeløft. Beboerne som har engasjert seg og gått sammen under fanen «løft Tøyen», aner bedre tider. Men hvordan skal forandringen skje? Hvordan løfter man et område uten å skyve noen ut og ned? Hvor mye blir arkitektenes, boligutbyggernes og politikernes visjoner, og hvor mye blir beboernes?

Danmark 2013
Regissør Hans KRAGH-JACOBSEN
Manus Hans KRAGH-JACOBSEN
Fotograf Hans KRAGH-JACOBSEN, Kim HATTESEN, David KAHR, Daniel KRAGH-JACOBSEN
Produsent Rhea LEMAN
Salg Hans Kragh-Jacobsen
Språk Danish
Undertekst Engelsk
Visningsformat Blu-ray
Spilletid 39 min
Seksjon ReView Norden
Genre Documentary