close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Fortellingen om prinsesse Kaguya er basert på et gammelt japansk eventyr fra 1100-tallet med navn Taketori Monogatari. Det handler om en skjønn jomfru som sendes av gudene fra månen til jorden med et spesielt oppdrag i kofferten. Historien regnes som proto-science-fiction og ble i 1987 filmatisert av Ichikawa Kon.

En dag den gamle bonden Okina er ute i skogen for å hogge bambus, finner han en jente på størrelse med en finger innkapslet i en lysende bambusstamme. Forfjamset tar han den med hjem til sin kone Ouna, der de til sin forbløffelse oppdager at den dukkeaktige, lille skapningen plutselig forvandler seg til å bli et lite menneskebarn. Henrykte av glede bestemmer de seg for å ta vare på henne, og hun vokser opp sammen med det gamle ekteparet til å bli en skjønn jomfru.

Takahata har brukt over ti år på å ferdigstille dette animerte mesterverket. Enkelte, selv i Studio Ghibli var til og med usikre på om han i det hele tatt ønsket å ferdigstille filmen. Den er et livsprosjekt, som han holdt tett inntil brystet. Her ser vi ikke den typiske Miyazaki streken, men mye mer de vakre, impresjonistiske penselstrøkene. Det er i det hele tatt en visuell tour de force, som Takahata her har skapt. Det fins ikke et spor av platt dataanimasjon her, men kunst i hvert eneste penselstrøk.

Med utgangspunkt i den eldgamle historien har Takahata også evnet å skape noe dagsaktuelt – en tydelig kommentar til forbrukersamfunnet, hvor de materielle godene styrer menneskenes skjebne. Men tilpasningen til de små er definitivt også til stede i kraft av det lekne forholdet Kaguya får til de andre barna i sine omgivelser, og ikke minst det sterke ansvaret hun føler for sitt oppdrag og adoptivforeldrene som hun er blitt glad i. ls 

Takahata Isao (f. 1935) er hovedprofilen i årets Mangapolis-program. Han er en veteran ved Studio Ghibli, som han etablerte sammen med Miyazaki Hayao. Vi kjenner ham fra kjente titler som Grave of the Fireflies (1988), som også vises i seksjonen, Only Yesterday (1991) og Mine naboer Yamadas (1999). 

Japan 2013
Regissør Isao TAKAHATA
Manus Isao TAKAHATA, Riko SAKAGUCHI
Skuespillere Aki ASAKURA, Yukiji ASAOKA, Takeo CHII
Produsent Yoshiaki NISHIMURA, Seiichiro UJIIE
Produksjonsselskap Studio Ghibli
Salg Arthaus
Språk Japansk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 137 min
Seksjon Main Competition, Mangapolis, Competing for Audience Award, Asia
Genre Animation