close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Closed Curtain

Hunder er skitne, en trussel mot det islamske fellesskapet. Har man hund må man tåle å se den nedslaktet av politiet. Det er derfor vår navnløse manusforfatter tar med hunden sin, Boy, til villaen ved havet og gjemmer ham bak lukkede gardiner. En stormfull natt trenger to mennesker, Reza og Melika, seg inn huset. Reza drar for å oppdrive en bil. Melika blir hos manusforfatteren, som oppjages og føler seg forfulgt. Det blir ikke bedre da Melika avslører at hun har sett bilde av manusforfatteren i avisen. Hvem er egentlig manusforfatteren? Hva skjuler gardinene som kun henger foran vegger? Og hvorfor vandrer Panahi selv inn i huset den dagen noen knuser vinduene?

Filmen forstås best om man kjenner Panahis situasjon. Den er et følsomt innblikk i sinnet til en kunstner som føler seg invadert og innestengt på samme tid. 

Jafar Panahi er en av vår tids ledende iranske filmskapere, kjent for Den hvite ballongen (1995), Sirkelen (2000) og Offside (2006), som har vunnet bred internasjonal anerkjennelse samt en rekke priser ved store filmfestivaler. Hans filmer kombinerer neorealistisk estetikk med bitende humor og samfunnskritikk der hovedtyngden ligger på situasjonen for iranske kvinner. Til tross for at han siden 2010 har hatt statlig forbud mot å lage filmer og er blitt utsatt for husarrest over lengre perioder, har han fortsatt å lage og spre sine filmer. Hans siste film Taxi Teheran (2015), som ble spilt inn i hemmelighet, sikret ham Gullbjørnen under Berlinalen.

Bodil Aga

Iran 2013
Regissør Jafar PANAHI, Kambuzia PARTOVI
Manus Jafar PANAHI
Fotograf Mohammad Reza JAHANPANAH
Skuespillere Kambuzia PARTOVI, Maryam MOQADAM, Jafar PANAHI
Produsent Jafar PANAHI, Hadi SAEEDI
Språk Persisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 106 min
Seksjon Focus Jafar Panahi, The Middle East
Genre Drama