close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Dheepan

En soldat fra separatistbevegelsen Tamiltigrene gjør et desperat forsøk på å starte livet sitt på nytt. Den blodige borgerkrigen i Sri Lanka er over, og tigrenes nederlag er et faktum. Soldaten forflyttes til en flyktningeleir, hvor han setter sammen en kløktig plan. Han klarer å oppdrive passet til en død mann – Dheepan, og antar hans identitet. Deretter er planen å sikre seg politisk asyl i Frankrike. Men det må mer til enn bare et pass og et nytt navn, han trenger en overbevisende dekkhistorie, og for å styrke denne – noen som er villige til å bekrefte den. Han trenger en familie. I flyktningeleiren møter Dheepan en kvinne og en niårig jente. De sier seg villige til å spille familie sammen med ham mot å bli med til Frankrike.

Planen fungerer, og etter litt sitter de der, «familien», i en blokkleilighet i den parisiske forstaden Le Pré-Saint-Gervais. Dheepan får seg jobb som vaktmester, og sakte men sikkert klarer den ferske familien å stable et slags liv på plass, sammen. Men Dheepan merker tidsnok at ghettoen de har havnet i er nok en konfliktsone, og at hans fortid blant Tamiltigrene ikke lar seg begrave så lett. Å posere som fredfull og enkel borger er vanskelig, Dheepan undertrykker posttraumatisk stress og konfronteres stadig med voldelige episoder i lokalmiljøet. Han ønsker seg så inderlig en fredfylt tilværelse, men bærer fortsatt krigen i seg.

Jacques Audiard (f. 1952) fra Paris anses som en av mestrene innen fransk spenningsfilm, og nevnes i samme ordelag som Jean-Pierre Melville og Henri Georges-Clouzot. Regidebuten kom med See How They Fall (1994). Vi så ham sist på norsk kino med Rust og bein (2012). For Dheepan (2015) vant han Gullpalmen i Cannes. 

Gøran Karlsvik

Frankrike 2015
Regissør Jacques AUDIARD
Manus Jacques AUDIARD, Thomas BIDEGAIN, Noé DEBRÉ
Fotograf Èponine MOMENCEAU
Skuespillere Jesuthasan ANTONYTHASAN, Kalieaswari SRINIVASAN, Claudine VINASITHAMBY
Produsent Pascal CAUCHETEUX, Grégoire SORLAT
Produksjonsselskap Why Not Productions
Språk Tamil, fransk, engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 109 min
Seksjon Main Competition, Competing for Audience Award
Genre Crime Drama