close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ixcanul (Volcano)

Et oppslukende drama om en kvinne som er fanget mellom mayafolkets tradisjoner og forventninger, og ønsket om å leve sitt eget liv. Filmen er satt til Guatemala, midt i kjerneområdene til mayafolket, ved den store vulkanen Ixcanul. Vi følger Maria som skal giftes bort til plantasjeformannen Ignacio. Selv er hun mer interessert i Pepe, en vanlig bonde, og sammen drømmer de om å rømme til USA.

Ixcanul er like mye en skildring av Marias oppvekst og umulige kjærlighet, som en etnografisk skildring av mayakulturens levekår i dagens Guatemala. Filmen gir et humanistisk portrett av mayalandsbyen. Vi ser samholdet og frykten for den moderne verden, blandet med fascinasjonen for USA, rikdom, hager og biler. Skildringen balanserer mellom å gi et dystopisk bilde av en tapt kultur, og en engasjerende skildring av et liv utenfor det vi tenker er normalen.

Ixcanuls kanskje sterkeste egenskap er at den klarer å skildre en kulturelt marginal gruppe gjennom å sette fokus på dypt universelle problemstillinger som vi alle kan kjenne oss igjen i. På den måten oppnår filmen det all etnografi har som ambisjon; å bringe det fjerne nærmere.

En fantastisk skuespillerprestasjon av hovedrolleinnehaver Maria Coroy og gripende karakterskildringer gjør Ixcanul til en dypt engasjerende filmopplevelse.

Jayro Bustamante (f. 1977) fra Guatemala har reklamebakgrunn og regidebuterte med Ixcanul (2015), som han også skrev manus til og produserte. Ixcanul har fått god internasjonal mottagelse på filmfestivaler som Hong Kong International Film Festival, Sydney Film Festival og Berlinalen, hvor den vant av Sølvbjørnene for 2015.

Samtale med regissør og produsent:
Jayro Bustamante og Pilar Peredo
Film: Ixcanul
Tid: 14. oktober kl. 18:30 
Sted: Victoria 1
I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Jayro Bustamante, produsent Pilar Peredo og Mariel Aguilar Støen. 


Minikonsert etter visningen av Ixcanul, 14. oktober, kjelleren på Victoria: 
Tzutu Kan er en av vokalistene i gruppa Balam Ajpu (Lysets Krigere, oversatt fra Maya-språk) fra Guatemala som denne høsten er på turné i Europa. Gruppa har nylig kommet ut med et nytt album som er en hyllest til de 20 dagene i mayakalenderen "El tributu a los 20 nawales". Musikken deres beskrives som "Maya Hip Hop, med elementer fra Reggae og Cumbia". Tradisjonelle instrumenter og rytmer kommer sammen med mer moderne musikalske uttrykk. Det er dansbart og stemningsskapende, og innholder samtidig komponenter av spiritualitet og kunnskap fra den eldgamle mayakulturen. Tzutu Kan rapper på 3 ulike Maya-språk, og tekstene hans er skapt i samarbeid med Maya-shamaner som besitter den eldgamle kunnskapen. De ønsker å vise verden at Mayaenes språk, kultur og kunnskap fortsatt lever og er relevant for oss i dag. 

Se musikkvideo, og stikk gjerne også innom konserten deres på Café Mestizo i Pilestredet Park 5, lørdag 17. oktober kl. 20! Facebook-event HER

 

 

Kristian Takvam Kindt

Guatemala, Frankrike 2015
Regissør Jayro BUSTAMANTE
Manus Jayro BUSTAMANTE
Fotograf Luis A. ARTEAGA
Skuespillere María M. COROY, María TELÓN, Manuel M. ANTÚN
Produsent Jayro BUSTAMANTE, Marina PERALTA, Pilar PEREDO, Edgard TENEMBAUM
Språk Spansk, maya
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 93 min
Seksjon Main Competition, Latin America, Focus Indigenous Population
Genre Drama