close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Taxi Teheran

Når den legendariske filmrebellen Jafar Panahi setter seg bak rattet i en gul taxi og kjører gjennom Teherans gater, kan man være sikker på at interessante ting kommer til å skje. Et lite kamera på ruta, en iPhone og niesens digitalkamera; med slike enkle midler trosser Panahi for tredje gang myndighetenes forbud mot å lage film. En rekke tragikomiske situasjoner oppstår etterhvert som et mangfoldig utvalg av skikkelser med ulik bakgrunn setter seg i taxien.

En høylytt mann diskuterer dødstraff med en skolelærer. En DVD-selger kjenner igjen regissøren, og får ham med på å selge ulovlige filmkopier. Panahis unge niese skal lage film som skoleprosjekt og klager over den islamske republikkens sensur. Med sin karakteristiske varme, humor og skarpe samfunnskritiske blikk leverer Panahi – antageligvis byens verste drosjesjåfør – et fremdragende, livlig og morsomt portrett av det iranske samfunnet.

Til tross for en lett tone er det mye som ulmer under overflaten i Taxi Teheran. Etter å ha sonet i husarrest i flere år har Panahi fått litt mer frihet til å bevege seg, men har fortsatt ikke tillatelse til å reise utenfor landet. Filmen er på mange måter selvreflekterende, og kommenterer subtilt forholdet mellom kunst og virkelighet. Det er ikke alltid lett å vite hva som er autentisk, og hva som er skuespill. Taxi Teheran er mer enn én manns kamp mot maktens langstrakte arm – det er et kjærlighetsbrev til filmkunsten og de uendelige kreative muligheter den frembyr, til tross for tilsynelatende uovervinnelige hindre. cf

Jafar Panahi er en av vår tids ledende iranske filmskapere, kjent for Den hvite ballongen (1995), Sirkelen (2000) og Offside (2006), som har vunnet bred internasjonal anerkjennelse samt en rekke priser ved store filmfestivaler. Hans filmer kombinerer neorealistisk estetikk med bitende humor og samfunnskritikk, der hovedtyngden ligger på situasjonen for iranske kvinner. Til tross for at han siden 2010 har hatt statlig forbud mot å lage filmer og er blitt utsatt for husarrest over lengre perioder, har han fortsatt å lage og spre sine filmer. Hans siste film Taxi Teheran (2015), som ble spilt inn i hemmelighet, sikret ham Gullbjørnen under Berlinalen.

Til info: Engelsk tekst på åpningen, 8. oktober, 18:00, Klingenberg 1. Norsk tekst andre visninger.  

Innledning: Hana Saeidi
Film: Taxi Teheran
Tid: 9. oktober kl. 20:30 
Sted: Filmens hus
I tilknytning til filmvisningen blir det en innledning ved skuespiller Hana Saeidi.

Chloé Faulkner

Iran 2015
Regissør Jafar PANAHI
Manus Jafar PANAHI
Fotograf Jafar PANAHI
Produsent Jafar PANAHI
Språk Persisk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 82 min
Seksjon Competing for Audience Award, Main Competition, Focus Jafar Panahi, Special Screenings, The Middle East
Genre Drama