close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Marnie – min hemmelige venninne

Et vakkert og mystisk drama fra mestrene av anime – Studio Ghibli, basert på den klassiske romanen When Marnie Was There av Joan G. Robinson!
12 år gamle Anna sliter med astma og sosiale vansker. Noe gnager på henne, en indre uro som gir utslag både på skolen og hjemme, hvor hun bor sammen med sin snille men temmelig tynnslitte tante Yoriko. Anna vet at Yoriko ikke er hennes mor, men antar at de i det minste er i slekt. Hva som egentlig er Annas opphav er uansett et ikke-tema ...

Anna får et panikkartet astmaanfall foran sine medelever. Legen anbefaler at hun reiser bort fra byen en stund – frisk sjøluft bør hjelpe. Yoriko sender henne til sine slektninger i kystbyen Kushiro, og det er der, på dette tilsynelatende fremmede stedet, at Marnie virkelig finner ut hvem hun er.
Vel fremme i Kushiro øyner Anna et stort og flott herskapelig hus i strandlinjen rett over fjorden. Det er noe spesielt ved huset. Hun sniker seg ut om kvelden og ror over. I huset treffer hun Marnie, hvis styrtrike foreldre enten er ute på lange reiser eller holder dekadente husfester. Anna og Marnie er en perfekt match. De to ensomme sjelene med vidt forskjellig sosial bakgrunn kommer svært godt overens, de utfyller hverandre. Kreative, innesluttede Anna og sprudlende, sosiale Marnie.
Neste dag drar Anna tilbake. Men hvorfor står herskapshuset nå tomt, som om det ikke har bodd folk der på mange tiår? Hvor er Marnie? Var det hele en drøm? Det var jo noe underlig over møtet deres, noe uvirkelig. Mysteriet utarter seg, og Anna finner ut mer om seg selv i prosessen. Og selv om huset til tider virker forlatt, blir det ikke siste gang hun møter Marnie ...

Ting tyder på at Marnie – min hemmelige venninne blir siste film fra Studio Ghibli, trist men sant. Heldigvis er dette en verdig avslutning, som i tillegg evner å skille seg ut fra den øvrige filmografien. For det er en modning her, filmen tyr i mindre grad til elementene fra fantasy som vi ellers er vant til. Mysteriet er av mer psykologisk art. Resultatet er en nydelig film som sitrer av både melankoli og spenning.

Hiromasa Yonebayashi (f. 1973) er en japansk animatør, regissør og manusforfatter som hovedsakelig har jobbet innenfor Studio Ghibli. Han hadde også regi på Ariettas hemmelige verden (2010), samt bidro som animatør på Ghibli-klassikere som Prinsesse Mononoke (1997), Chihiro og heksene (2001) og Det levende slottet (2004). 

Gøran Karlsvik

Japan 2014
Regissør Hiromasa YONEBAYASHI
Manus Keiko NIWA, Masashi ANDO, Hiromasa YONEBAYASHI
Språk Japansk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 103 min
Seksjon Main Competition, Mangapolis EpiCon, Competing for Audience Award, Kids, Asia
Genre Drama