close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

A Dragon Arrives!

Året er 1964. Etterforskeren Hafizi fra sikkerhetstjenesten blir sendt til Qeshm, en øde øy, for å etterforske selvmordet til en politisk flyktning. Mannen bodde alene i et seilskutevrak, som på mystisk vis har havnet på land midt i ørkenen, ved et gammelt gravfelt. Dødsfallet ser suspekt ut, men dette mystiske stedet viser seg å inneholde mange andre og kanskje større, uoppklarte gåter. Hva er betydningen av skriftene som dekker alle veggene på innsiden av båten? Hvorfor begynner jorda å skjelve under gravlunden hver gang noen blir begravet der? Ifølge lokalbefolkningen “gaper jorda opp” når et lik gravlegges. Hafizi bestemmer seg for å avdekke sannheten om dette kuriøse stedet og setter i gang en etterforskning, med hjelp fra et par eksperter fra Teheran: En eksentrisk hippie-lydingeniør og en genial geolog. De får fort følelsen av å være overvåket…

Femti år senere blir en eske med gamle objekter og fotografier fra den øde øya funnet av noen filmskapere. De bestemmer seg for å finne ut av hva som skjedde med disse tre mennene.  

Etter Abbas Kiarostami har det kommet adskillige iranske filmer som utforsker forholdet mellom sannhet og illusjon. Med sine dokumentariske innslag, samt elementer av fantasy og detektivhistorie kan A Dragon Arrives! sees som en spektakulær, morsom og visuelt forførende videreutvikling av denne tradisjonen. Det er vanskelig ikke å la seg rive med av filmens stilfulle noir-atmosfære, underbygget av stemningsfulle musikalske innslag som spenner fra metal til persisk folkemusikk. Utsøkte tablåer og visuelle gullkorn fungerer som gode symbolske ledetråder gjennom dens intrikat og mystifiserende handling. Spøkelser møter politikk i denne ekstremt stilige og surrealistiske perlen av en film, som blander metafor, historie og overtro på en helt egen måte.

Mani Haghighi (f. 1969) er iransk teaterinstruktør og filmskaper med bakgrunn innen filosofi og kulturstudier. Hans andre spillefilm Men at Work (2006) er et enigmatisk og komisk verk inspirert av en manusidé fra Kiarostami. A Dragon Arrives! er hans sjette film, og ble tatt ut til hovedkonkurransen under årets Berlinale. 

Mani Haghighi (f. 1969) er iransk teaterinstruktør og filmskaper med bakgrunn innen filosofi og kulturstudier. Hans andre spillefilm Men at Work (2006) er et enigmatisk og komisk verk inspirert av en manusidé fra Kiarostami. A Dragon arrives! er hans sjette film, og ble tatt ut til hovedkonkurransen under årets Berlinale

Chloe Faulkner

Iran 2016
Regissør Mani HAGHIGHI
Manus Mani HAGHIGHI
Fotograf Hooman BEHMANESH
Skuespillere Amir JADIDI, Ehsan GOODARZI, Homayoun, GHANIZADEH
Produsent Mani HAGHIGHI
Språk Farsi
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 105 min
Seksjon Main Competition, Asia, Focus Iran, ,
Genre Thriller Drama Mystery