close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Havet brenner

Havet brenner er en dokumentar om den humanitære krisen i Middelhavet. Filmen tar oss til Lampedusa, den italienske øya som ligger like utenfor kysten av Tunisia og Libya, destinasjonen for mange av flyktningene som forsøker å ta seg til Europa. Vi følger hverdagslivet på den lille italienske øya, men den humanitære krisen er hele tiden subtilt tilstede i bakgrunnen. Vi ser lille Samuele som strever på skolen og heller vil drive dank med kompisen. Samtidig panorerer kameraet over horisonten der vi aner travle kystvaktskip og redningshelikoptre. Dokumentarens rolige, abstrakte og observerende rytme står i sterk kontrast til innslagene vi er blitt så vant til å se på nyhetene. Gianfranco Rosi kryssklipper og skildrer de to tilsynelatende adskilte verdenene – guttens og migrantenes – som litt etter litt flettes sammen. Vinneren av Gullbjørnen på årets Berlinale, og en særdeles sterk og viktig film! Per Eirik Gilsvik

Gianfranco Rosi (f. 1964) er utdannet ved filmskolen på universitetet i New York hvor han nå også jevnlig holder gjesteforelesninger. Han kjent både som regissør, produsent og filmfotograf av dokumentarfilm. Havet brenner er hans sjette film og vant gullbjørnen for beste film i Berlin. Rosis mest kjente film er Sacro GRA, som vant gulløven i Venezia i 2013, som den første dokumentaren som noensinne har fått denne hovedprisen. 

 

DET KRITISKE ROM: HVORDAN MØTER EUROPA FLYKTNINGKRISEN?

Tirsdag 4. oktober kl. 17:30, Vika 1

Grensekontrollen i europeiske land strammes inn, samarbeidsforsøk strander og ingen vil ta på seg ansvaret alene. Vi får besøk av regissør Gianfranco Rosi som sammen med Flyktninghjelpens Pål Nesse og Høyrepolitiker Ingjerd Schou diskuterer hvordan Europa best kan møte flyktningkrisen i Middelhavet. Samtalen ledes av Beate Ekeløve-Slydal fra Amnesty. 

Filmen distribueres av Arthaus

Gianfranco Rosi (f. 1964) er utdannet ved filmskolen på universitetet i New York hvor han nå også jevnlig holder gjesteforelesninger. Han kjent både som regissør, produsent og filmfotograf av dokumentarfilm. Havet brenner er hans sjette film og vant gullbjørnen for beste film i Berlin. Rosis mest kjente film er Sacro GRA, som vant gulløven i Venezia i 2013, som den første dokumentaren som noensinne har fått denne hovedprisen. 

Italia, Frankrike 2016
Regissør Gianfranco ROSI
Manus Gianfranco ROSI, Carla CATTANI
Fotograf Gianfranco ROSI
Skuespillere Samuele PUCILLO, Maria COSTA, Francesco PATERNA
Produsent Donatella PALERMO, Gianfranco ROSI
Produksjonsselskap Stemal Entertainment, 21 Unofilm, Cincetta Luce
Distribusjon Arthaus
Språk Italiensk, engelsk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 114 min
Seksjon Doc South, Competing for Audience Award, The Critical Room
Genre Documentary