close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Hissein Habré, a Chadian Tragedy

Fra 1982 til 1990 ble mer enn 40 000 mennesker drept i Tsjad under Hissein Habrés åtteårige terrorvelde, mens vesten så en annen vei. I 2013 ble Habré arrestert i nabolandet Senegal der han oppholdt seg i eksil. Etter en lang og innbitt kamp fra overlevende etter hans terrorregime, ble Habré siktet og stilt for retten for «forbrytelser mot menneskeheten» i en rettsak som ble støttet av Den afrikanske union – som den første statsleder dømt for grove forbrytelser mot sitt eget folk av domstoler i et annet land. Saken er ikke bare historisk, den kan få store konsekvenser for hvordan land i fremtiden vil straffeforfølge sine ledere. I dokumentaren Hissein Habré, A Chadian Tragedy gir regissør Haroun oss innblikk i kampen de etterlatte kjemper for å stille Habré for retten samtidig som de forsøker å skape forsoning blant et folk som fortsatt er splittet. Det er en film som plasserer diktatoren i bakgrunnen og ofrenes historie i front. Filmen er et mektig vitnesbyrd om hvor mye grusomheter et menneske kan forårsake, men også hvordan rettferdigheten noen ganger seirer til slutt.  Per Eirik Gilsvik

Mahamat-Saleh Haroun (f. 1961, Tsjad) har laget filmer i hjemlandet siden midten av nittitallet. Hans spillefilmdebut kom i 1999 med dokumentaren Bye Bye Africa, hvor han selv hadde hovedrollen. I 2010 vant hans A Screaming Man juryprisen under filmfestivalen i Cannes, og filmen Grigris var nominert til Gullpalmen i 2013. Hissein Habré, A Chadian Tragedy hadde sin premiere under årets Cannes-festival. 

 

DET KRITISKE ROM: AFRIKAS PINOCHET STILLES FOR RETTEN

Fredag 14. oktober kl. 18:30, Vika 2 

Vi inviterer regissør Mahamat Saleh Haroun sammen med historiker og Tsjad-ekspert Ketil Fred Hansen til samtale om den historiske rettsaken og mulighetene for forsoning i Tsjad og ellers i regionen. Samtalen ledes av Tove Gravdal fra Morgenbladet.

 

REGISSØRSAMTALE

Film: Hissein Habré, A Chadian Tragedy

Tid:  13. oktober kl. 20:00

Sted:  Filmens hus - Tancred

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør  Mahamat-Saleh Haroun og Montages.

 

Mahamat-Saleh Haroun (f. 1961, Tsjad) har laget filmer i hjemlandet siden midten av nittitallet. Han spillefilmdebut kom i 1999 med dokumentaren Bye Bye Africa, hvor han selv hadde hovedrollen. I 2010 vant hans En mann som skriker juryprisen under filmfestivalen i Cannes, og filmen Grigris var nominert til Gullpalmen i 2013. Hissein Habré, A Chadian Tragedy hadde sin premiere under årets Cannes-festival.

Chad, Senegal, Frankrike 2016
Regissør Mahamat-Saleh HAROUN
Manus Mahamat-Saleh HAROUN
Fotograf Mathieu GIOMBINI
Skuespillere Clement ABAÏFOUTA, Jacqueline MOUDEÏNA, Adrmatcho DJAMÏ
Produksjonsselskap Pili Films
Språk Fransk, arabisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 82 min
Seksjon Director Haroun, Directors Special Portrait, The Critical Room, Doc South, Africa
Genre Documentary