close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Araby

En mer treffende tittel på denne praktfulle filmen kunne vært «Balladen om Cristiano, en omstreifende arbeidskar, og hans eventyr.» For dette er en ballade, en brasiliansk folkevise om et liv på veien. Og selv om den har nok av dramatikk – her er forbrytelse og straff, død, svik og tapt kjærleik – er det omveiene, avstikkerne, anekdotene og ikke minst lydsporet som driver fortellingen framover. Etter å ha havnet i fengsel tvinges Cristiano ut på landeveien på jakt etter strøjobber. Arbeidet som fruktplukker, veiarbeider, snekker og sjauer lærer ham å finne sin plass nederst på rangstigen, men vekker også en politisk bevissthet i ham. Mer enn ti år seinere ender han på et smelteverk i Brasils fremste «gruveprovins», Minas Gerais.

Cristiano skriver ned alt han opplever i en notatbok, og funnet av denne boka er det som bringer fortellingen til oss og knytter filmen sammen. Selv om den virker slentrende og uanstrengt, er Araby en særdeles effektivt fortalt film med betydningsfulle detaljer i hver scene. Den formidler en usentimental humanisme og en innsikt i arbeidsfolks slit som både er tidløs og dagsaktuell. Samtidig er den full av håp om at ting kan bli bedre, rundt neste sving, i neste møte eller i sangens neste vers. Cato Fossum

João Dumans er produsent og klipper og har skrevet manus til flere spillefilmer, mens Affonso Uchoa (f. 1984) begynte som kortfilmskaper i 2003. De to har tidligere jobbet sammen på The Hidden Tiger (2014), en hybridfilm som også er lagt til Minas Gerais-provinsen. Araby deltok i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Rotterdam tidligere i år.

Brasil 2017
Regissør João DUMANS, Affonso UCHOA
Manus João DUMANS, Affonso UCHOA
Fotograf Leonardo FELICIANO
Skuespillere Aristides DE SOUSA, Murila CALIARI, Renata CABRAL, Glaucia VANDEVELD
Produksjonsselskap Katasia Filmes, Vasto Mundo
Språk Portugisisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 96 min
Seksjon Hovedkonkurranse,