close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ask the Sexpert

93 år gamle Mahinder Watsa er gynekolog og Indias store kjendis-sexolog. I sin pensjonisttilværelse veksler han mellom å arbeide som samtaleterapeut og skrive en fast spalte om sex i avisen Mumbai Mirror. «Hvorfor ikke prøve onani, det er jo ufarlig», råder han en av sine lesere. Når han får brev fra en leser om det er greit at kona foretrekker å bruke en banan, hever han øyenbrynene til kamera – før det kuttes til en frukthandel på et lokalt marked.

Ask the Sexpert er underholdende, og Dr. Watsa fremstår ikke så oppsiktsvekkende i en norsk sammenheng. Men i India, hvor sex tradisjonelt har vært tabubelagt, blir han oppfattet som både frittalende og farlig. Særlig eldre generasjoner kjemper for å opprettholde det de oppfatter som «moral i et sivilisert samfunn», og i byer som Karnataka og Maharashtra er seksualundervisning forbudt i skolen. Avholdenhet blir fremmet av noen som eneste botemiddel mot hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer. Dr. Watsa er derimot en talsmann for at åpenhet og undervisning er nødvendig, også for å bidra til å motvirke Indias dystre statistikk over seksuelt misbruk: enkelte undersøkelser viser at hele 53 prosent av indiske barn under 12 år er blitt utsatt for misbruk i en eller annen form.

Regissør Vaishali Sinha kryssklipper Dr. Watsa med aktivisten Pratiba Naitthani, som har saksøkt ham og Mumbai Mirror for deres frittalenhet om sex, og gjør alt hun kan for å stoppe ham. Men Dr. Watsa er også høyt elsket og elskelig person. Ask the Sexpert følger hans kamp for et åpnere India, og det alvorlige bakteppet til tross er den til tider hylende morsom og lite selvhøytidelig. Christina Svien

Vaishali Sinha er en indisk filmskaper fra Mumbai, nå bosatt i Brooklyn i New York. Hun har selv bakgrunn som aktivist i kvinnegrupper i Mumbai, og er involvert som filmprodusent for en rekke organisasjoner. Sinha var med-regissør på filmen Made in India om surrogati. Ask the Sexpert er blant annet vist på Hot Docs i Canada, en av verdens største dokumentarfilmfestivaler.

India, USA 2017
Regissør Vaishali SINHA
Fotograf Anup SINGH
Produksjonsselskap Coast to Coast Films
Språk Engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 80 min
Seksjon Dok Sør
Genre Documentary