close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Apology

Tidlig i The Apology får vi se en scene hvor unge aggressive menn med japanske flagg og bannere roper «Horer, gå hjem!» og «Jævla kommunister!». Det er en nesten absurd, men likefult vond og grusom scene. Raseriet og ropene er nemlig rettet mot en liten gruppe gamle damer på over 90 år – såkalte «comfort women». Uttrykket brukes om kvinnene som ble brukt som sexslaver av japanske soldater under andre verdenskrig. Det er anslått at så mange som 200 000 jenter og kvinner fra flere av landene Japan okkuperte ble tvunget til sexslaveri. Kun noen få av disse kvinnene er fortsatt i live. En håndfull av dem krever nå en unnskyldning og oppreisning fra en motvillig japansk regjering. The Apology fokuserer på tre av dem – Cao fra Kina, Adela fra Filippinene og evigkjempende Gil fra Sør-Korea – og deres kamp for rettferdighet. Per Eirik Gilsvik

DET KRITISKE ROM: SEKSUALISERT VOLD I KRIG

Etter filmen blir det en samtale mellom regissør Tiffany Hsiung, Anette Bringedal Houge, PhD-stipendiat som nettopp er ferdig med sin avhandling om overgripere i krig, og daglig leder i FOKUS Gro Lindstad. Samtalen vil handle om seksualisert vold i krig og konsekvensene dette får for menneskene og samfunnene som rammes.

Hsiung har siden 2009 arbeidet med overlevende etter sex-slaveri, og fremmet deres sak i offentligheten. Hennes film The Apology er vist på festivaler verden over og har vunnet en rekke priser, blant annet for beste dokumentarfilm på BIFF i Busan, Sør-Korea, en av verdens størstefilmfestivaler.

Arrangementet er et samarbeid mellom Film fra Sør og FOKUS - Forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

Tiffany Hsiung er en filmskaper bosatt i Toronto i Canada. Siden 2009 har hun arbeidet med overlevende etter sex-slaveri, og fremmet deres sak, i offentligheten og overfor FN. The Apology har vunnet en rekke priser, blant annet for beste dokumentarfilm ved den store Busan-festivalen i Sør-Korea.

 

 

Canada 2016
Regissør Tiffany HSIUNG
Manus Tiffany HSIUNG
Fotograf Tiffany HSIUNG
Produksjonsselskap Icarus Films, National Film Board of Canada
Språk Koreansk, mandarin, tagalog, japansk, engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 104 min
Seksjon Dok Sør, Det Kritiske Rom
Genre Documentary