close

To av verdensfilmens viktigste stemmer til Film fra Sør

Årets Film Fra Sør festival kan skilte med besøket av ikke bare én, men to mesterregissører! Film Fra Sør vil vise retrospektiver på både Hirokazu Kore-eda og Carlos Reygadas.

Av 4. sep 2009

En ettertenksom mester og en ivrig provokatør

De to regissørene har ulike måter å tilnærme seg filmen og dens verden på. Kore-eda forteller nære, ettertenksomme historier om mennesker; Reygadas kan sjokkere med provoserende bilder og sex, samtidig som enkelte trekker en linje helt tilbake til Dreyers Ordet fra hans siste film; Stille lys.

Hirokazu Kore-edas filmatiske uttrykk er kjent for å være balansert, følsomt, menneskelig, alltid fullt av små, men meningsfulle observasjoner. Filmer i et mikroperspektiv - som speiler det universelle ved alt menneskelig liv. Mye japansk samtidsfilm preges av exploitation; ekstreme skildringer av vold og seksuelle perversjoner. Kore-eda derimot går mot strømmen. Med stillferdige meditasjoner og estetiske perler - i tråd med fortidige mestere som Ozu og Mizoguchi.

Carlos Reygadas utmerker seg som en av samtidens mest oppriktige og kompromissløse filmskapere. I en søken etter alltid å lage gjennomgående god film, jakter Reygadas på intet mindre enn en gjenreising av filmkunsten. Der den ytre historien nedprioriteres, mens filmkunstens subversive potensial får komme til fritt uttrykk.

Prisvinnende regissører

Ingen av disse regissørene bør være fremmed for et norsk filmpublikum. Begge har hatt filmer på norske kinoer tidligere. Kore-edas film Still Walking (2008) vises under festivalen, og lanseres på andre norske kinoer i løpet av året. Filmen distribueres av Arthaus. Nobody Knows er også vist i Norge tidligere. Kore-eda har vunnet nærmere 20 prestisjetunge priser for sine filmer over hele verden.

Carlos Reygadas har på kort tid blitt en Cannes-yndling. Debutfilmen Japon vakte stor oppsikt under festivalen i 2002. To år etter var han i hovedkonkurransen med Gudenes Kamp (Batalla en el cielo). Som også gikk på norske kinoer. Hans tredje spillefilm Stille Lys (Stellet Licht) fra 2007 har vunnet 26 priser, blant annet juryprisen i Cannes. Aftenpostens anmelder beskrev Reygadas som en ”gudbenådet forteller, en lyrisk og moden filmmaker med sjelden innfølingsevne og kompromissløs konsekvens. Stor filmkunst og dyp livsinnsikt”. Under Film fra Sør vil Reygadas også holde en lukket masterclass for norske filmskapere.

Det er med andre ord mye å glede seg til under årets Film Fra Sør som åpner den 8.oktober.

Søknadsskjema for masterclass med Carlos Reygadas finnes på våre nettsider under fanen påmelding.