close

Årets prisvinnere er kåret!

Hirokazu Kore-eda er årets æresprisvinner, mens For a Moment, Freedom, representert ved skuespiller Payam Madjelessi, er årets publikumsfavoritt.

Av , foto: Goeun Bae 18. okt 2009

Film fra Sørs ærespris 2009 går til den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda. Kore-eda er en av årets hovedgjester, og får æresprisen for sitt fremragende bidrag til filmkunsten.

- Vi er svært stolte og begeistret over å ha nok en betydelig størrelse innen verdensfilmen som en av våre gjester. Hirokazu Kore-eda er sammenliknet med storheter som Ozo og Mizoguchi, men har definitivt utviklet sitt eget filmspråk. Kore-eda beveger seg i et følsomt landskap hos mennesker med nære relasjoner, han har en realistisk fortellerform i filmer som likevel er preget av et symbolmettet språk, sier daglig leder i Film fra Sør Julie Ova.

Målet med prisen er å hedre en person som i betydelig grad har bidratt til den kunstneriske kvaliteten og opplevelsen av verdensfilmen. Hirokazu Kore-edas film Still Walking (Arthaus) vant også Oslo Kinos lanseringspris under årets festival. Vinnerfilmen får støtte tilsvarende 50.000 kroner fra Oslo Kino til lansering. Still Walking er kinoaktuell fra 30. oktober.

Sølvspeilet til en av Kinas mest talentfulle regissører
Årets Sølvspeilet går til City of Life and Death (2009), regissert av den kinesiske regissøren Chuan Lu.

Juryens uttaler at: “Filmens sterke skildring fra krigen mellom Kina og Japan i 1937 viser hvordan krigens brutalitet former både soldater og sivile. I et intenst formspråk og med en uvant dramaturgi leder filmen fra det grusomme slaget om Nanjing til det individuelle drama, med enkeltskjebner som blir sittende fast i oss lenge etter at filmen er slutt.”

Sølvspeilet er Film fra Sørs egen pris, og deles ut til beste film i Hovedprogrammet. Prisen er på 100.000 kroner og går til norsk import av filmen. Juryen har bestått av regissøren bak Lønsj Eva Sørhaug, kortfilmregissør Hisham Zaman (Bawke, 2005) og Nina Refseth, direktør for Norsk Filminstitutt.

Forførerisk og elegant fra Thailand
Årets FIPRESCI-pris går til den thailandske filmen A Moment in June (2008), regissert av O Nathapon.

Juryens uttalelse er at: “Filmen vi mener fortjener årets FIPRESCI-pris er en elegant reise i tid. Den har flere lag av handling, men framstår likevel som sømløs. Flere uttrykksformer smelter sammen, og selv om regissøren bruker flere av teatrets virkemidler oppleves filmen aldri som statisk. Historien nøstes opp på en kløktig måte, og holder på tilskuerens undring og oppmerksomhet helt til siste slutt. Filmen er nyskapende samtidig som den har røtter både i lokal kultur og globale fortellertradisjoner. Vi ser denne filmen som en del avoppblomstringen
i thailandsk film.”

FIPRESCI-prisen er en internasjonal filmkritikerpris og går til beste film i Nye Retninger. Vinnerfilmen er garantert støtte av Film og Kino til DVD lansering i Norge distribuert av Platekompaniet. Juryen har bestått av Karen Moe Møllerop, Marius Vartdal Kristoffersen og Jon Iversen.

Dok:Sør prisen til film om overgrep mot barn
Årets dokumentarjury har kåret Kim Longinottos Rough Aunties (2008) til vinner av Dok:Sør-prisen.

Juryens uttaler at: ”I et program der både klassiske dokumentartradisjoner og mer overraskende bruk av sjangeren er representert, gir juryen Dok-Sør-prisen til en film som favner både overgrep mot barn, politikk og kjærlighet.”

Prisen gir DVD lansering i Norge gjennom Sherpa Distribution. Juryen har bestått av produsent Helga Fjordholm, redaktør og filmkritiker Truls Lie, og Agnethe S. Buus Jensen.

Publikumsfavoritt
Filmen som har høstet flest publikumsstemmer i år er For A moment, Freedom (2008) av iranske Arash T. Riahi. Skuespilleren Payam Madjlessi er i Norge i forbindelse med festivalen og mottok prisen på vegne av filmen. Publikumsprisen er aktuell for alle filmer som vises under Fil fra Sør. Vinnerfilmen blir innkjøpt for visning av NRK, og vil bli vist på TV i løpet av påfølgende år. Prisen har en verdi tilsvarende 75.000 kroner.