close

Film og litteratur

Mytens forlokkende kraft, magisk realisme, en kamp mot handlingens tyranni og en dose vampyrmytologi. Film fra Sør, med støtte fra norsk kulturråd, inviterer til spennende introduksjoner som setter årets filmprogram i litterær sammenheng. 

Av 13. okt 2009

Helt siden filmens barndom har den latt seg inspirere av litteraturen. Herfra har man hentet gode historier og verktøy for dramaturgisk oppbygning, men også lært hvordan man kan bryte ned "handlingens tyranni" og heller lage fortellinger som er drevet fram av mangefaseterte karakterer.
Det er derfor med stor glede Film fra Sør-festivalen viderefører fjorårets satsning på film og litteratur med en serie introduksjoner som forhåpentligvis gjør oss litt klokere på begge kunstformer.

 

Cyrano de Bergerac-mytens evige forlokkende kraft

Den franske myten om Cyrano de Bergerac er blant de klassiske historiene som igjen og igjen dukker opp i ulike kulturelle kontekster og stadig appellerer til nye generasjoner, nå senest i den venezuelanske filmen Cyrano Fernandez.
Hvordan har Cyranos ferd gjennom kulturen foregått og hvordan påvirkes myten av de ulike kulturelle kontekstene den gjenfortelles i?

Litteraturprofessor Knut Stene-Johansen innleder til filmen Cyrano Fernández:

Mandag 12.10 Vika kino kl. 19:00

 

Farlig forførenede vampyrer

HBOs tv-serie True Blood, den enorme suksessen til de filmatiserte Twilight-bøkene – vampyren har nok engang vist seg evig ung og farlig forførende. Når en av Asias mest eksplosive regissører, sørkoreanske Chan-Wook Park, nå har lever sitt bidrag til vampyrkultusen, ser vi nærmere på de udøde blodsugernes rolle i vår populærkultur.

Folklorist og vampyrolog Arnfinn Pettersen innleder til filmen Thirst:

Mandag 12.10 Ringen kl. 21:00
Onsdag 14.10 Ringen kl. 21:00

 

Den magiske realismens død.... og gjenfødelse

Kan man snakke om magisk realisme i film og hva innebærer begrepet i dag? Er det blitt utvannet etter tiår med kynisme, eller er det snarere et behov for gjenreising av stilen nå som tro på engler og magi synes sterkere i den protestantiske verden enn på lenge?

Forfatter Hans Petter Blad innleder til filmen The Window av den argentinske regissøren Carlos Sorin (Historias minimas):

Torsdag 15.10 Vika kino kl. 15:00 
Søndag 18.10
Filmens hus kl. 19:00

 

Til kamp mot den gode historien

Årets hovedgjest på Film fra Sør, den mexicanske regissøren Carlos Reygadas er en av samtidens mest kompromissløse filmskapere.
Reygadas søker intet mindre enn en gjenreising av filmkunsten der historien er underprioritert, et prosjekt beslektet med den utforskende litteraturen.

Forfatter Nicolaj Frobenius innleder til Reygadas film Gudenes kamp:

Torsdag 15.10 Filmens hus kl. 20:00