close

Oslo World Cinema Foundation Event 2010

I forbindelse med Film fra Sørs 20års jubileum har vi bestemt oss for å rette et velfortjent fokus mot World Cinema Foundation ved å arrangere Oslo World Cinema Foundation Event 2010 på Operaen. For å belyse viktigheten bak WCF og deres arbeid har vi intervjuet Film fra Sørs kunstneriske leder Lasse Skagen.

Av 25. sep 2010

World Cinema Foundation (WCF) er en non-profit organisasjon grunnlagt av regissøren Martin Scorcese i 2007. Stiftelsens mål og hensikt er å sørge for at verdens filmarv ikke går tapt, ved å restaurere nøye utvalgte filmer slik at de ikke går tapt for kommende generasjoner av filmelskere. En av filmene som har blitt restaurert er den brasilianske stumfilmen Limite (1931). En film som gjennom mange år var så vanskelig å oppdrive at den fikk en tilnærmet mytisk status. Det ble til og med produsert en dokumentar om hvorvidt denne filmen faktisk eksisterte, men det gjør den og det vil den fortsette å gjøre takket være WCFs innsats.
Resultatet av restaureringen vil dere få oppleve gjennom en veldig spesiell og eksklusiv forestilling på Operaen. Vi inviterer dere til en komplett audiovisuell opplevelse der Limites fantastiske bilder vil bli akkompagnert av Bugge Wesseltoft og et stjernelag av brasilianske musikere. Det blir Bugge Wesseltofts første opptreden på Operaen, Operaens første filmvisning og urpremiere på den spesialkomponerte musikken. Med andre ord; en kveld du ikke bør gå glipp av.


For å få kunne gi dere lesere et større innblikk i hvorfor WCF er så viktig og hvorfor vi er så stolte av å kunne presentere dette, har vi fått Film fra Sørs kunstneriske leder Lasse Sagen til å svare på noen spørsmål:
 

- Når og hvordan hørte du først om WCF, og hvor lang tid tok det før du tenkte at dette var noe du/FFS ville være involvert i?

Vikarierende programsjef Magne Antonsen i 2007 var på reise for oss til Cannes FF det året , og ble sittende på stolen foran Martin Scorcese i storsalen Grand Lumiere. Filmelskeren og stjerneregissøren var der for offisielt å offentliggjøre grunnleggelsen av World Cinema Foundation: dedicated to the preservation and restoration of neglected films around the world, slik det heter i deres statutter. Og de mest neglisjerte mesterverkene fant man i Sør. Da Magne returnerte og entusiastisk fortalte om begivenhet tente jeg på alle plugger og tenkte at dette var midt i prikken for Film fra Sør. Vi satte i gang arbeidet men det skulle gå noen år før vi landet med prosjektet.
 

- Hva er det som gjør WCF så viktig?

Da Stig Bjørkman fant 18 timer med bakom-filmmateriale fra 8 filmer av Ingmar Bergman, ble det vanskelig for svenske myndigheter å finne pengene som trengtes for å lage filmen But film is my mistress. Så WCF måtte gå inn med støtte, selv i et rikt land som Sverige. Man kan da tenke seg hvordan det står til i langt fattigere deler av verden. Filmatiske mesterverker forsvinner for nye generasjoner. En viktig del av vår kollektive hukommelse går i oppløsning. Det er svært trist. Fordi han aksepterer at masse film fra sør har inspirert ham i hans eget arbeid, ønsker Scorsese å gi noe tilbake. Det står respekt av det.
 

- Vil WCF-filmer være et fast innslag på festivalen fremover, eller er dette kun for i år?

WCF har presentert 3 filmer i året siden starten. Jeg ser det som naturlig at vi fortsetter å presentere disse filmskattene fra sør på festivalen.
 

- Hva er tanken bak OWCFE på Operaen, og hvordan endte man opp med akkurat dette stjernelaget av musikere?

For 13 år siden skrev Bugge Wesseltoft sitt første bestillingsverk til Film fra Sør – 1 år etter at Kulturslottet på Torshov hadde åpnet dørene. Kulturslottet var da hovedsetet for festivalen . Jeg husker at Bugge og den norsk-marokkanske musikeren Michy spilte så hårene reiste seg på armen min. Og jeg har vel siden den gang hatt et lønnlig håp om å gjenta noe lignende. Så kom denne fantastiske muligheten. Musikerne var det Bugge som valgte og som han tidligere har jobbet med. Et stjernelag av brasilianske musikere som det kommer til å bli fantastisk å oppleve på Den Norske Operaen.

- Har du noen urestaurerte personlige favoritter som du en gang håper å se på WCFs liste over restaurerte filmer?

Hehe—jeg har noen sørfavoritter, men tror ikke noen av de foreløpig står i fare for å forsvinne. Men får jeg nyss om en så melder jeg den inn til WCF for restaurering.

Film fra Sør har gleden av å kunngjøre at vi ikke bare skal vise Limite på Operaen, men også som en ordinær visning sammen med de andre 12 filmene som er blitt restaurert av WCF. En slik komplett visning av WCF-katalogen har aldri blitt gjennomført tidligere. Vi er stolte av å kunne være først ute med dette og håper at det inspirerer til donasjoner slik at WCF kan fortsette sin innsats for verdens filmarv.
 

Lenker:
Oslo World Cinema Foundation Event 2010
World Cinema Foundation
Limite på Wikipedia og IMDB
Mario Peixoto
Bugge Wesseltoft
Operaen