close

Ny og nødvendig punk

Fokofpolisiekar - et punkband startet som en spøk mot den kristenkonservative overklassen i post-apartheid Sør-Afrika. Se dokumentaren Fuck off police car og resten av vårt musikkprogram på Parkteatret.
 

Av 12. okt 2010

Sør-Arikas hvite overklasse har hatt et stilltiende og avvikende forhold til sin rasistiske historie. Dette var et perfekt utgangspunkt for et musikalsk opprør. Et opprør med Fokofpolisiekar i spissen. Bandet ble opprettet i en politisk situasjon som på mange måter har stått på stedet hvil siden slutten på apartheid i 1990. Bandet ble raskt en etterlengtet kanal for "den hvite skammen", og representerer en ung generasjons forvirrede og frustrerte forhold til sin nære historie. 

Dokumentaren Fuck off police car forteller historien om bandet fra starten i 2003. Filmen viser et Sør-Afrika som langt i fra er ferdig med sin hatbefengte historie. Bandet deler ut musikalske spark til kristenfundamentalister og skaprasister, og har skapt en mediestorm i et konservativt Sør-Afrika. Etter hvert som bandet utvikler seg kommer musikken deres på nivå med engasjementet. Det skapes gripende, samfunnskristiske sanger, og bandet vekker en hel generasjons innestengte politiske engasjement. Slenger man på litt brenning av kors, brukne albuer, road trips, fyll, dop og ”fuck you”, så har man en klassiker av en punkdokumentar. Rundt 40 år etter punkens frembrudd - men ikke ett år for seint.

Filmen vant publikumsprisen på den sør-afrikanske festivalen Encounters, og du har anledning til å se den på Parkteatret denne uken.


Mer musikkfilm på årets program
Årets festival har dedikert et helt eget musikk og filmprogram på Parkteatret.

Taqwacore forteller historien om de muslimske punkerne i The Kominas. Unge muslimer som gir en hardcore finger til tradisjonalistene.

Revolution som tar for seg hiphop-gruppen Los Aldeanos, ble tidlig sensurert på Cuba, og er kun blitt vist én gang i Havanna. Filmen er blitt kontroversiell fordi det er uenighet om hvorvidt hiphopen er hyklersk, eller om den forteller sannheten om det cubanske samfunnet.

Beyond Ipanema er mindre kontroversiell, men ikke mindre interessant. Den går gjennom Brasils moderne musikkhistorie og viser hvordan brasiliansk musikk har inspirert og påvirket musikk over hele verden - spesielt i det viktige amerikanske markedet.