close

FFS ber internasjonale festivaler samle seg i kamp for Jafar Panahi

”Det iranske prestestyret ”kapper hendene av og syr igjen munnen” på Jafar Panahi”, uttaler Kunstnerisk Leder i Film fra Sør Festivalen Lasse Skagen. ”

Av 17. jan 2011

Vi ber det internasjonale samfunnet til å reagere med avsky på den meget strenge dommen som falt for den iranske regissøren like før jul, og oppfordrer alle verdens filmfestivaler til å vise sin protest i 2011 – gjennom å sette opp en spesialvisning av Panahis Sølvbjørnvinner OFFSIDE på deres festivaler. Og donere billettinntektene av visningen til et fond, som under ledelse av Berlinalen, kan arbeide for krav om frifinnelse for regissøren.”

6 år i fengsel for hjertesyke Panahi, forbud mot å lage film eller skrive manus. Forbud mot reise ut av landet og snakke med nasjonal og utenlandsk presse de neste 20 årene. Det er konklusjonen i den oppsiktsvekkende harde dommen mot Jafar Panahi som ble offentliggjort like før julaften 2010. Jafar Panahi åpnet Film fra Sør i 2006 med filmen OFFSIDE, der han utfordrer regimet i Iran med å fortelle historien om ung kvinne med en drøm om å komme inn på en landskamp i fotball. Filmen, som vant Sølvbjørnen under Berlinalen samme år, ga prestestyret i Iran påskudd til å sette i gang undersøkelser av regissøren for subversiv virksomhet. 1. mars 2010 ble regissøren arrestert og sendt til det beryktede Evian fengslet i Teheran. Det ble påstått at han var i gang med produksjonen av en ny regimefiendtlig film i sitt eget hjem. De internasjonale protestene var store, og selv regissøren Abbas Kiarostami flagget sin støtte til Panahi. Kiarostami har aldri tidligere offentlig gått ut mot regimet på en slik måte. Etter 3 måneder i Evian, bl.a. som følge av sykdom, ble Panahi løslatt mot kausjon. Nå er altså dommen klar og den er oppsiktsvekkende mye strengere enn noen hadde regnet med.

Film fra Sør velger for festivalen i 2011 (6-16.oktober) å sette opp filmen OFFSIDE på nytt. En støttevisning og en viktig markering av støtten til Jafar Panahi. Vi oppfordrer samtidig alle verdens filmfestivaler å vise den samme solidaritet med regissøren og gjøre det samme. Og donere billettinntektene til et internasjonalt fond som Berlinalen bør ta ansvaret for å koordinere i arbeidet for en frifinnelse av regissøren.