close

Årets prisvinnere på Film fra Sør 2011

Den argentinske roadmovien Las Acacias vinner Sølvspeilet, hovedprisen på årets Film fra Sør-festival. Den internasjonale FIPRESCI-prisen går til marokkanske On the Edge, mens dokumentarfilmprisen Dok:Sør går til egyptiske Tahrir 2011: The good, the Bad & the Politician. Libanesiske Where Do We Go Now? vinner publikumsprisen.

Av , foto: Ulf Hansen 16. okt 2011

Juryen sier følgende om vinner av Sølvspeilet, Las Acacias (regi: Pablo Giorgelli):

«Vi ønsker å gi prisen til konkurransens kanskje enkleste film – men også den som har berørt juryen dypest. Sjeldent har et tilfeldig møte mellom en kvinne og en mann vært skildret med større ømhet - nyansert og komplekst. En sjelden perle av en roadmovie fra Argentina.»

Vinneren av den internasjonale filmkritikerprisen FIPRESCI, den marokkanske thrilleren On the Edge (regi: Leila Kilani), følger kvinner som er rekeskrellere om dagen og gangstere om natten. FIPRESCI deles ut til beste film i filmseksjonen Nye Horisonter, som viser filmer av første- og andregangsregissører.

Prisen for beste dokumentarfilm, Dok:Sør, går til den høyaktuelle egyptiske dokumentarfilmen Tahrir 2011: The Good, the Bad and the Politician. Tre egyptiske regissører viser de skjebnesvangre februardagene i Egypt i 2011 sett fra tre ulike vinkler, og i sin begrunnelse kaller juryen filmen «en leken film med svært autentiske kvaliteter. På en overbevisende møte bryter filmen med stereotyp historiefortelling. Filmskaperne bruker humor når de viser frem et politisk og menneskelig drama, og gir oss en unik innsidefortelling om hendelser som ble fulgt av verden i ukevis. Filmen viser motet til et målbevist folk og en ny generasjon som krever retten til å påvirke sin egen framtid.»

– Jeg er rørt over at Las Acacias, en av mine festivalfavoritter, vinner Sølvspeilet 2011. Den lille kjærlighetshistorien reflekterer det filmkysset fra sør som jeg har forsøkt å forføre festivalpublikummet med i årets program. At Nadine Labaki vinner publikumsprisen med Where Do We Go Now? setter et stort og flott punktum for en festival der publikum har strømmet til kinosalene og stemningen har vært høy, sier Lasse Skagen, kunstnerisk leder på Film fra Sør.