close

Animasjonseventyr fra hele verden

Den nye filmen til Frankrikes største animasjonskunstner Michel Ocelot vises ikveld på Ringen kino. Du kan fremdeles sikre deg billetter til denne fantastiske filmen med eventyr fra hele verden og vi følger opp med animasjonsfilm fra alle verdenshjørner gjennom resten av festivalen.

Av 9. okt 2011

Film fra Sør har mange flotte animasjonsfilmer på programmet under årets festival. I ettermiddag viser vi Tales of the Night kl 18:00 på Ringen kino. Filmen er laget av Michel Ocelot, som også har laget de prisvinnende animasjonsfilmene Kirikou og trollkvinnen og Prinser og prinsesser. Idag er også siste sjanse til å se Chico & Rita og Tatsumi. 

Tales of the Night er en eventyrlysten animasjonsfilm som tar deg med på en fantasirik reise verden rundt. En gutt og ei jente møtes en kveld i en gammel og magisk kinosal. Der slipper de fantasien løs og lever seg inn i spennende eventyr fra alle verdens hjørner. Vi møter prinser, prinsesser, monstre og kjemper. Regissør Michel Ocelot mestrer den vakre, klassiske silhuettanimasjonen på ypperlig vis og kombinerer det her med smakfullt brukt 3D-teknologi. Dette er en fantastisk eventyrfilm for hele familien.

Arrietta er en ny glitrende animasjon fra japanske Ghibli Studio. Bittelille Arrietta bor under gulvet i et stort vakkert hus med sine like små foreldre. Husets eiere er lykkelig uvitende om sine leieboere. Alt miniatyrfamilien eier, får eller lager de fra ting de har lånt. Men å leve skjult er ikke så lett. Derfor er lånernes liv alltid fylt av fare og spenning. Foreldrene har alltid advart vesle Arrietta: Blir man sett av et menneske, må man flytte. Hva skjer når en 12 år gammel gutt flytter inn i huset?

Chico & Rita er en fargerik eksplosjon av farger og rytmer fra 1940-tallets Havanna. Dette er en by og en tid for de store lidenskapene. De rike og berømte fester seg gjennom hete cubanske netter i det som blir kalt Karibias Paris. Den unge pianisten Chico er en av mange lovende artister i det voksende cubanske jazzmiljøet. Når han ser den vakre Rita innta scenen blir han trollbundet. Men forholdet settes på prøve når Rita lokkes til rampelyset i New York. Deres romanse danner grunnlaget for en reise som tar oss mellom Havanna, New York, Paris og Las Vegas i en periode på over 60 år. Det er ikke rent lite regissørene Fernando Trueba og Javier Mariscal forsøker å skildre, men Chico og Ritas historie er så fascinerende at den drar publikum til seg. Filmen kombinerer musikk og romantikk med en animasjonsstil som på samme tid er både enkel og avansert, med rikt detaljerte bakgrunner og selve karakterene som nesten naivistiske skisser. Den lette streken rommer likevel mye og er et perfekt akkompagnement til det store dramaet som utspiller seg. Filmmusikken spiller nesten en rolle i seg selv, med fantastiske opptredener fra noen av etterkrigstidens mest markante jazzmusikere, blant andre Dizzy Gillespie, Charlie Parker og Chano Pozo

Min nabo Totoro er en japansk nydelig animasjon om vesle Mei og Satsuki. De flytter til landsbygda utenfor Tokyo sammen med faren sin. Han er mye borte på jobb og moren ligger på sykehus. De to søstrene får derfor mye tid til å leke. Det tar ikke lang tid før de finner ut at de har skogsguden Totoro som nabo. Han er veldig stor, men ikke så veldig farlig. Og det beste av alt: bare Mei og Satsuki kan se ham. Sammen med Totoro drar de på spennende eventyr mens de venter på at faren skal komme hjem og at moren skal bli frisk. Min nabo Totoro passer for alle, helt ned til de aller minste.

Tinga Tinga-fortellinger er en kenyansk fantasifull animasjonsserie for de minste. I en samling spennende afrikanske eventyr får du vite hvorfor dyrene har blitt som de har blitt. Vet du for eksempel hvorfor slangen ikke har ben? Hvorfor flodhesten ikke har hår? Hvorfor flaggermusen henger opp ned eller hvorfor ugla har så godt syn? Vi dykker ned i en fargerik afrikansk fauna inspirert av tradisjonelle dyrefortellinger fra Tanzania. Tinga Tinga-fortellinger gir deg morsomme svar på spørsmål du ikke visste at du lurte på! Passer for barn fra 3 år og oppover.

Tatsumi er et visuelt storslått animasjonsportrett av den japanske mangakunstneren Yoshihiro Tatsumi. Som 12-åring begynner vesle Tatsumi å tegne. Med en fraværende far og en syk lillebror arbeider han som en gal for å få sine manga-striper på trykk og slik tjene noen kroner til sin fattige familie. Uten håp for fremtiden søker han tilflukt i fantasiens verden før han noen tiår senere endelig får sin kunstneriske anerkjennelse. På 1950-tallet utvikler han gekiga-stilen innen japansk tegneseriekunst, printer sitt kunstneriske manifest på 150 postkort og sender det til avisredaksjonene. Gekiga betyr direkte oversatt «dramatiske bilder». I motsetning til ordinær manga, som i stor grad var rettet mot barn og unge, tillot gekiga mer eksperimentelle tegninger. Eric Khoos nye animasjonsfilm Tatsumi følger kunstnerens liv, slik tegneseriemesteren selv har skildret dette i sine manga-memoarer. Sammenvevd med det biografiske materialet er det også flettet inn fragmenter basert på fem av Tatsumis tegnede historier. Khoos visuelle uttrykk er tro mot Tatsumis utfordrende tegnestil og viser frem en fantastisk kunstnerisk verden. Samtidig bidrar den biografiske tilnærmingen til å løfte frem en av de viktigste mangaka i nyere japansk historie.