close

Regissørportrettet: Møt Apichatpong Weerasethakul

Et av de absolutte høydepunktene under Film fra Sør-festivalen 10. - 20. oktober 2013 vil være møtet med en av vår tids mest egenartede regissører, thailandske Apichatpong Weerasethakul . Hans rike - og unike - filmografi vil stå sentralt i årets program, og han er festivalens æresgjest.

Av 23. sep 2013

Seksjonen Regissørportrettet består av fire verdenskjente filmskapere. Disse fire får du mulighet til å møte til samtale, og vi viser tre filmer fra hver enkelt.

Film fra Sør vil vise en mini-retrospektiv serie, bestående både av spillefilmer og kortfilmer fra hans regiskap. En Masterclass for norske filmstudenter vil holdes på NISS, og det vil arrangeres diverse Artist Talks med filmregissøren i løpet av den første helgen under Film fra Sør.

I Norge er Weerasethakul mest kjent som spillefilmregissør, med til nå seks spillefilmer bak seg. Disse har gitt ham en posisjon som en av verdens ledende uavhengige filmskapere og den europeiske filmbransjen ga sin absolutte anerkjennelse til Weerasethakul, da hans (foreløpig siste) spillefilm Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i 2010. Filmen ble også vist under Film fra Sør-festivalen samme år.

Langt mindre kjent er Weerasethakuls brede engasjement innen visuell kunst. Studioet Kick The Machine og prosjekter som festivalen Film on the Rocks - som han driver i samarbeid med venn og kollega Tilda Swinton – Har gitt ham en plattform for ulike konseptuelle og eksperimentelle prosjekter. Tilnærmingen til ulike visuelle uttrykk har også gitt ham oppdrag hos store kommersielle aktører og motehus som Christian Dior. Under festivalen viser vi blant annet kortfilmen Vampire, som ble laget på oppdrag av Louis Vuitton. 

Over de siste 15 årene har han laget en lang rekke installasjoner, video og fotoarbeider for anerkjente gallerier verden over. I fjor stilte han ut ved dOKUMENTA (13) i Kassel, og i våres ved Sharjah-biennalen (2013). I september blir han tildelt den prestisjetunge Fukuoka Art and Culture Prize, som bl.a. kunstnere som Zhang Yimou og Mo Yan har fått før ham. Apichatpong kommer til Oslo i forberedende fase for en ny spillefilm i 2014, og er dessuten neste år invitert for soloutstillinger både i Mexico City og London.

Onsdag 9. oktober åpner utstillingen Photophobia  av Apichatpong Weerasethakul Stenersenmuseet i Oslo. Utstillingen skjer i regi av TrAP. I forbindelse med utstillingen vil det arrangeres artist talks, lanseres en egen bok, og være filmvisninger som gir et innblikk i et rikt og innovativt kunstnerskap. 

På bakgrunn av hans rike og egentartede filmografi vil han i år tildeles vår Silver Mirror Honorary Award under festivalåpningen. Prisen er tidligere gitt til regissører som Abbas Kiarostami og Hirokazu Koreeda.

Vi gleder oss stort til å møte en av vår tids aller mest spennende kunstnere og filmskapere, og ikke minst til å dele gleden med Film fra Sør-festivalens publikum!

Regissørsamtale på Filmens hus 11. oktober kl. 21.oo.