close

Velkommen til Mangapolis!

Etter suksessen ifjor fortsetter Film fra Sør sin satsning på manga og anime, Mangapolis. Nå er det klart for en søndag i animasjonens tegn! Ta en titt for å se hva du har i vente.

Av 11. okt 2013

Søndag 13. oktober viser vi et eklektisk utvalg av japanske animasjonsfilmer i ulike sjangere, blant annet Mamoru Hosodas Summer Wars, en cyberthriller og Japans offisielle bidrag til animasjonsversjonen av Oscar i 2009. Blood-C: The Last Dark er en del av Production IGs andre animeserie i Blood-franchisen, som startet med den nå kjente kortfilmen Blood: The Last Vampire fra 2000. Og gå ikke glipp av Makoto Shinkais retur til anime-realisme med Garden of Words.

Rekker du ikke å få med deg filmene på lørdag og søndag har du flere muligheter gjennom festivalen, helt frem til 20. oktober. Denne siste søndagen har enda flere godbiter for animeinteresserte. Ved siden av flere gode mangafilmer, blant annet Hayao Miyazaki aller siste film - og årets festivals avslutningsfilm - The Wind Rises, kan vi denne kvelden friste med et foredrag fra Hans Ivar Stordal, frilansskribent, tegneserieredaktør, foredragsholder og mangafantast. Han vil gi oss en introduksjon til japanske tegneserier, etterfulgt av filmen Wolf Children

 Vi har også en spennende konkurranse gående i samarbeid med Neo Tokyo!

FILMENE

 

WOLF CHILDREN

Lø. 12 okt. kl. 15:30 Lillebil / Søn. 20 okt. kl. 18:00 Tancred

Film fra Sørs første satsing på distribusjon av mangafilm, fjorårets festivalvinner og en personlig favoritt. En sjangerkonvensjonsbrytende film som verken er et vanlig kjærlighetsdrama, ei heller en vanlig thriller, skjønt den inneholder både varulver og drama.

Wolf Children er en historie som strekker seg over tretten år og skildrer ulike typer kjærlighetsforhold. Den penser dessuten innom temaer som ulikhet og aksept, viljen til å la barn vokse opp, ta sine egne valg og leve med konsekvensene av det. Kunstmalerutdannete Mamoru Hosoda pensler fram sitt varulvunnivers med et øye både for de små detaljene og de store komposisjonene.

SUMMER WARS

Søn 13. okt. kl. 15:00 Klingenberg 3 / Ons. 16 okt. kl. 18:00 Lillebil/ Tor. 17 okt. kl. 16:00 Saga 6

Mamour Hosodas cyberthriller fra 2009 og Japans offisielle bidrag til animeversjonen av Oscar. Kenji Koiso bruker all sin fritid i et sosialt nettverk som kalles OZ, et nettverk som er en mellomting mellom Facebook, Twitter og World of Warcraft. Men en dag blir han invitert av den vakre Natzuki til å hjelpe med å planlegge 90 årsdagen til hennes bestemor.

Da Kenji ankommer oldemoren hennes finner han ut at han har blitt introdusert som Natzukis kjæreste. Så, en dag, får han en mystisk kode. Kenji prøver å løse koden, som et avbrekk fra å posere som Natzukis kjæreste. Kontrastene mellom Kenjis online-personlighet og hans møte med virkeligheten er slående.

Summer Wars er en hypnotisk allegori over den velkjente kampen mellom menneske og maskin. Filmen er også et glimrende eksempel på en japansk anime som balanserer elegant mellom science fiction-fantasier og en hyllest til den tidløse verdien av familielivet.

GARDEN OF WORDS

Søn. 13. okt. kl. 17:15 Klingenberg 2 / Man. 14. okt. kl. 18:30 Saga 6 / Søn. 20.okt. kl. 16:15 Tancred

Et vakkert og intelligent melodrama. Den bråmodne 15 år gamle Takao skulker skolen en regntung junimorgen i Tokyo. Den fattige gutten har fått det for seg at hans vei opp og fram i livet er å lage kvinnesko. Takao går derfor til en park for å finpusse på sitt skodesign. Der møter han Yukino. De begynner en særegen tosomhet, hvor de møter hverandre i parken gjennom mange morgener, men bare når det regner.

Maktoto Shinkai serverer her kun de edleste dråper animasjon, dette er postkortvakkert, han lar oss dvele ved storslåtte bilder eller detaljerte utsnitt. Her er det mange detaljer å fryde seg over for animasjonselskere.
 

009 RE: CYBORG

søn. 13. okt. kl. 20:30 Saga 4 / Lør. 19.okt. kl. 15:15 Tancred / Søn. 20.okt. kl. 14:00 Tancred

Det er et par klassikere innenfor anime, særlig innenfor cyberpunk-sjangeren. Vi har legendariske filmer som Akira og Ghost In The Shell. Og her kommer det en til, fra skaperen bak Ghost In The Shell S.A.C får vi en oppdatering av den enormt populære cyborgmangaen fra 60-tallet Cyborg 009. Her snakker vi hvinende gitarer, nervepirrende biljakt og en bissar, men overbevisende refleksjon over menneskets forhold til gud.

Tretti år før tiden filmen er satt, ble ni vanlige mennesker kidnappet og gjort om til cyborger med enorme krefter. Men de gjør opprør og kjemper mot skaperne sine i rettferdighetens navn. Ettersom de vinner over sine fiender og skaper fred, forsvinner de i glemmeboken. Tredve år har gått, verden har forandret seg. Etter et massivt terrorangrep kommer de ni tilbake, men dette er en annen tid med en annen moral. Hva er deres rolle i dette nye samfunnet med et annet syn på rettferdighet?

Nevnte jeg at denne filmen er i 3D? Husk å ta med brillene dine eller kjøp i kiosken!

 

BLOOD-C: THE LAST DARK

Søn. 13. okt. kl. 15:00 klingenberg 2 / Fre. 18. okt. kl. 21:00 Lillebil / Lør. 19. okt. kl. 20:00 Lillebil

Tokyo styres med jernhånd av den innflytelsesrike politikeren Fumito Nanahara. Portforbud og restriksjoner av internett blir innført for mindreårige. Men de unge borgerne gjør opprør og starter motstandsgruppen Sirrut. Det tar ikke lang tid før Sirrut finner ut at Fumito har mørke hemmeligheter. For å avsløre hemmelighetene søker Sirrut hjelp hos noen mystiske vesener. Det viser seg fort at de  ikke har noen skrupler med å ofre Sirrut agenters og andres liv for å avsløre hemmeligheten. Sirrut har tatt vann over hodet. Kan Saya, en ung jente med katanasverd, bekjempe de mystiske vesene?

Blood-C: The Last Dark kan ses på som en selvstendig oppfølger til Production Igs Blood-C serie. En del av Blood-franchisen som startet med kortfilmen Blood: The Last Vampire i 2000.

 
WHISPER OF THE HEART

Søn. 13. okt. kl. 14:00 Lillebil / Søn. 13. okt. kl. 17:30 Klingenberg 3 / Lør. 19. okt. kl. 13:00 Lillebil

 Shizu har sommerferie og har bestemt seg for å lese 20 bøker hun har lånt på bibloteket. På alle bokkortene står navnet Seiji Amasawa, og Shizu lurer på hvem det kan være. En dag på vei til biblioteket blir hun distrahert av en katt, og følger den til et mystisk sted med en antikvariat. Der møter hun en gammel mann og hans barnebarn. Etter å ha lest mange bøker, inspirert av den gamle mannen, bestemmer hun seg for å skrive selv. Men boken hun skriver har mer til felles med hennes eget og andres liv enn hun aner.

Dette var Yoshifumi Konds debutfilm og ble møtt med enorm suksese. Han ble spådd til å bli arvtageren til de gamle mesterne Miyazaki og Takahata, Dessverre døde Kond i 1998 av aneurisme, men det eneste verket han fikk fullført skinner som en edelsten.
 

THE WIND RISES

Lør. 19. okt. kl. 19:30 Tancred / Søn. 20. okt. kl. 15:00 Klingenberg 1 / Søn. 20 okt. kl. 20:30 Tancred

Trenger man å si mer enn Hayao Miyazaki? Jeg kan tilføye at dette er mannen bak filmer som Chihiro og Heksene og Min Nabo Totoro.

Miyazaki har gjort seg kontroversiell i Japan, der de er i ferd med å forandre grunnloven og gjenoppbygge armeen, noe han har gått ut mot. Denne filmen gjenspeiler også hans antikrigsholdning. The Wind Rises er en fiktiv biografi om den visjonære flykonstruktøren Jiro Horikoshi som stod bak det nyskapende jagerflyet Zero, mest kjent som kamikazeflyet fra 2. verdenskrig. Miyazaki fikk nyss om at Horikoshi engang uttalte at: «alt jeg ville var å lage noe vakkert» Og slik ble ideen til filmen til. Miyazaki spinner visuell poesi i animasjonene og puster liv i en vakker fortelling slik bare han kan.