close

Festivalhøydepunkt: Den grønne sykkelen og Haifaa Al-Mansour

Få med deg festvisningen av en film som har skapt furore i sitt hjemland og møt en av de tøffeste damene vi vet om, Haifaa Al-Mansour. Torsdag 17/10 kl. 17.00 ruller syklene over løperen på Klingenberg kino.

Av 17. okt 2013

Kvinner på to hjul i kappløp mot patriarkatet
Den første spillefilmen laget i sin helhet i Saudi-Arabia er attpåtil regissert av en kvinne. Haifaa Al-Mansour har skapt en skikkelig feelgood-film med bare kvinner i hovedrollene. Dette i verdens kanskje mest konservative land. En barrierebryter av en film av en banebrytende kvinne. Du møter regissøren på Film fra Sør.

Kort fortalt handler Den grønne sykkelen (også kjent under tittelen Wadjda) om den ti år gamle jenta Wadjda. Hun er slettes ikke interessert i de normer som kvinner forventes å føye seg under i Saudi-Arabia. Hun liker amerikansk popmusikk, går i Converse-sko og synes det er merkelig at jenter ikke kan sykle rundt som gutter. Hennes største drøm er en grønn sykkel. Penger har hun ikke, men vinner hun skolens koranresitasjonskonkurranse vil hun få nok penger til å få realisert sykkelkjøpet. 

 

Fiksjonfilm – sublim form for samfunnskritikk
«Når du ikke lager en dokumentar kan du alltids si at det egentlig handler om noe annet» Haifaa Al-Mansour.

Husker du din første sykkel? Å suse rundt på to hjul for første gang er stas. Det er også noe vi gjerne tar for gitt at både gutter og jenter skal kunne få mulighet til. I Saudi-Arabia er dette slett ingen selvfølge, men i april 2013 kunne Saudi-Arabias «Kommisjon for fremme av dyd og forebygging av umoral» bekrefte nyheten om at saudiske kvinner kan sette seg på sykkelsetet.  Men trår ut av patriarkatet eller trår de blott i vann?

Det er nemlig ikke helt fritt frem for kvinnelige syklister. Aktiviteten skal kun foregå i parker, strender og ubebodde områder. Sykkelen kan heller ikke brukes som transportmiddel. Et lite fremskritt for kvinner er det dog. Lovendringen kommer i kjølvannet av Den grønne sykkelen. Filmen er ingen eksplisitt bitende kritikk av det saudiarabiske samfunnet. I stedet får den på en intelligent måte fram handlingsrommet jenter og kvinner har og at dette handlingsrommet ikke er statisk, men utfordres hele tiden. På denne måten viser Den Grønne Sykkelen kvinners enorme utfordringer i det saudiarabiske samfunnet uten at de blir redusert til ofre uten mulighet til å forandre sine egne liv.

Regissøren selv er nok ikke så forskjellig fra hovedkarakteren i filmen. Hun lot seg ikke stoppe av landets kjønnsnormer. Siden kvinner ikke får oppholde seg sammen med menn i det offentlige rom, så regisserte Al-Mansour sine skuespillere fra en bil. Her satt hun med en monitor og kommuniserte gjennom walkie-talkie. Al-Mansour nedtoner også rollen til menn i denne filmen. De er kun gitt biroller, og det er kanskje radikalt nok i det som for mange står som verdens mest konservative samfunn. 

Gled deg til en utrolig fin film som på en enkel måte forteller en stor historie!