close

Film fra Sør feirer Jentedagen

Vi gratulerer Malala med Nobels fredspris og feirer Jentedagen sammen med Plan i morgen. Gjennom film, debatt og aktiviteter ønsker vi å bidra til, anerkjenne og belyse jenters rettigheter og de utfordringer jenter rundt om i verden møter.  Kom og feir FNs internasjonale jentedag på Filmens Hus med oss!

Av 2. sep 2014

Film fra Sør feirer i samarbeid med Plan Norge FNs internasjonale jentedag, 11. oktober med film, debatt og aktiviteter på Filmens Hus. På skjermen møter vi blant annet Hirut fra Etiopia, Thulasi fra India og Sepideh fra Iran. Dagen avsluttes med DJ Too Many Girls kl. 21.00 i Filmkafeen, Filmens Hus, med god musikk som en hyllest til jenter verden over. 

På storskjerm denne dagen: 

Sepideh, kl. 13.15
I Am a Girl, kl. 15.30
Light Fly, Fly High, kl. 16.00
Difret, kl. 18.15

Plan Norges PR-kampanje hvor norske Thea på 12 år blogger om sitt giftemål med 37 år gamle Geir har virkelig skapt blest, se #stoppbryllupet på Twitter. Bloggen ble opprettet nettopp for å skape oppmerksomhet rundt barn som tvangsgiftes. FN´s internasjonale jentedag skal bidra til anerkjennelse av jenters rettigheter og sette søkelys på de utfordringene som er tilknyttet deres kjønn. Plan ønsker å formidle kunnskap om hvordan jenter diskrimineres fordi de er jenter. De arbeider for at myndigheter skal investere i jenters rett til å overleve, få helsehjelp, utdanne seg og delta i beslutninger som påvirker deres liv. Jenter fortjener rettferdighet og det å investere i utdanning og beskyttelse av jenter er veien ut av fattigdom. 

På tapetet står følgende filmer:

DIFRET
Zeresenay Mehari, Etiopia/USA, 2014

Etiopisk film er en sjelden blomst i den norske kinofloraen, men publikumsvinneren fra årets Sundance og Berlinale overrasker med en sjeldent sterk historie, fortalt med troverdighet og innlevelse.

I Difret følger vi Hirut, en 14 år gammel jente som blir kidnappet på vei til skolen. Kidnapperen voldtar henne, men forklarer at han ikke behøver å føle anger ettersom han ønsker henne som sin hustru. Hirut klarer å rømme og får med seg kidnapperens gevær. Da hun blir omringet under flukten skyter hun voldtektsmannen i selvforsvar. Hirut blir fengslet og siktet for mord, noe som medfører dødsstraff i Etiopia. At hun handlet i selvforsvar blir ikke vektlagt, da bortføringsekteskap flere steder har vært et sosialt akseptert og utbredt fenomen på landsbygda i Etiopia.

Alle karakterene i filmen er basert på virkelige personer. Vi får besøk av virkelighetens Meaza Ashenafi, advokaten som forsvarte Hirut under rettsaken. Sammen med Gro Lindstad (Leder for FOKUS - Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål)  vil hun fortelle nærmere om sitt arbeid for kvinners rettigheter i Etiopia.

LIGHT FLY, FLY HIGH
Beathe Hofseth, Susann Østigaard, India/Norge, 2013

Gjennom øynene til den unge jenta Thulasi får vi et røft og unikt innblikk i livet som kasteløs i India. Hennes liv er på mange måter forutbestemt. Familien forventer at hun skal akseptere sin plass på rangstigens nederste trinn og gifte seg med en mann av deres valg. Men Thulasi drømmer om et annet liv. Hun vil være fri og hun vil dyrke sin store lidenskap – boksing. Den store drømmen er å vinne statlig arrangerte mesterskap som igjen vil gi henne mulighet for jobb i staten. Det er hennes eneste måte å kunne få et selvstendig liv på. Korrupsjon, utpressing og press fra familie er noen hindre som må forseres i kampen for dette. Filmen vant Amanda for beste dokumentar i Haugesund tidligere i høst. 

Gjermund Granlund møter regissørene til en samtale om filmen og  jenters utfordinger i India.

I AM A GIRL
Rebecca Barry, Australia/USA, Papua New Guinea/ Cameron/Cambodia/Afghanistan 2013

Diskriminering av jenter er en av vår tids største utfordringer, og gjør jenter til den største diskriminerte gruppen i verden. Jenter opplever oftere vold og overgrep, er oftere rammet av fattigdom og de blir oftere nektet skolegang. Dette er utgangspunktet for dokumentaren I Am a Girl, som skildrer de gripende og inspirerende historiene til seks unge jenter fra ulike deler av verden. Jentene blir ikke fremstilt som passive ofre, men som handlende aktører i en urettferdig verden. Resultatet er en rørende, ektefølt og inspirerende skildring av hvordan det er å vokse opp som jente i ulike deler av verden i dag.

Vi får besøk av den prisvinnende regissøren og produsenten Rebecca Barry som står bak filmen. Australske Barry fant inspirasjonen og motivasjonen til å lage filmen da hun leste en magasinartikkel om diskriminering av kvinner. Barry kommer for å presentere filmen og diskutere utfordringene jenter rundt om i verden i dag møter, og hva vi her i Norge kan gjøre for å engasjere oss og kjempe for jenters rettigheter.

SEPIDEH
Berit Madsen, Iran/DK/NO/SV/Tyskland, 2013

Sepideh er ei 16 år gammel jente fra Iran, som drømmer om å bli astronaut. Hennes store forbilde er Anoosha Ansare – den første iraneren og kvinnelige turist i verdensrommet. Familien prøver så godt de kan å holde bena hennes på jorda, for det sømmer seg ikke at jenter skal være ute om natten og se på stjernehimmelen. Sepideh holder fast på frømmen sin og søker støtte ved å skrive brev til Albert Einstein. Kamera fanger på et mesterligvis de definerende øyeblikkene i livet til Sepideh. Et inderlig og ømt innblikk i livet til en hverdagshelt og ei jente som higer etter å nå sine drømmer.

Etter filmen vil det bli samtale med regissør Iram Haq.