close

Netflix fra Sør

Årets Film fra Sør går av stabelen 8. - 18. oktober, og blir den 25. festivalen i rekken. Ikke verst! Grovt regnet har vi vist 2000 filmer fra fjerne strøk i løpet av disse årene med iherdig filmformidling. Men hvor mange av disse filmene ligger egentlig på Netflix?

Av , foto: Netflix 22. jun 2015

Vi i Film fra Sør er svært stolte over det faktum at årets festival 8. - 18. oktober er nummer 25!
I den anledning har vi iført oss briller med colabunnglass, og saumfart tidligere års program.
For én ting er det at vi har vist godt over 2000 filmer totalt, men hvor blir det av alle disse filmene? Er de et par tastetrykk unna, i katalogen til en strømmetjeneste?
Som Netflix, for eksempel?

Mediavirkeligheten vår er som kjent travel. Vi kan vel alle innrømme at det er lett å bli mett på tilbudene som svirrer rundt oss til enhver tid i eteren. Og hva kommer som en naturlig følge av denne metthetsfølelsen? Latskap. Det er lett å døse i sofaen, og ta for seg av menyen vi får servert gjennom strømmetjenestene. «Alt» av musikk er jo tilgjengelig på Spotify, ikke sant? (Svar: nei). Det må jo bety at «alt» av film er tilgjengelig på Netflix? Vel, så enkelt er det ikke. I hvert fall ikke i Film fra Sør-katalogens tilfelle.

Siden Netflix er den soleklare giganten blant (lovlige) strømmetjenester innen filmfeltet, holdt vi oss i skinnet og testet utelukkende deres utvalg av tidligere års Film fra Sør-titler.
Og nei, vi har ikke tuklet med regionsperrer, her er det fullt ut streit norsk Netflix som gjelder.

Spørsmål: av ca. 2000 Film fra Sør-filmer, hvor mange får du sett på norsk Netflix?
Svar: (Trommevirvel) ... 15 stk.

FFS mags nett
Gamle og lefsete programblader – et skattekammer med info om over 2000 festivalfilmer
 
Moralen:
Så du er over gjennomsnittlig filminteressert, men synes at menyen hos strømmetjenester er begrenset? Da er det bare en ting å gjøre – kom deg opp fra sofaen og ned i kinosetet. 

Det lønner seg å være proaktiv, hvis ikke risikerer du å gå glipp av en bråte med kvalitetsfilm.
Vi i Film fra Sør digger streaming, men fint lite slår kinoopplevelsen – spesielt på festival.
Ja takk til alt!

Femten filmer er uansett bedre enn null filmer. Derfor har vi smekket sammen en liste med lenker til de Film fra Sør-filmene som faktisk er tilgjengelige hos Netflix.
Nyt denne lille menyen som en smakfull forrett – og kom på årets festival!


children of heaven nettChildren of Heaven
Majid Majidi, Iran, 1997
IMDb / Vist på Film fra Sør i 1999 

Children of Heaven er en rørende og varm film om barmhjertighet, besluttsomhet og familiekjærlighet.
Den handler om to søsken som i stedet for å krangle med hverandre og sladre på hverandre heller tar saken i egne hender og selv forsøker å løse problemene de møter.
Filmen er eksotisk sett med europeiske øyne. Handlingen foregår nemlig i Irans hovedstad Teheran, men hele poenget er at historien kunne vært fortalt fra et hvilket som helst miljø. Det er en film som tar for seg universelle temaer. Hva er vel skumlere enn å komme for sent på skolen? Eller å bli oppdaget av foreldrene etter å ha gjort noe galt?

Se Children of Heaven på Netflix

Foto: Columbia TriStar Nordisk  promises nett
Promises
B.Z. Goldberg, Carlos Bolado, Justine Shapiro, USA, 2001
IMDb / Vist på Film fra Sør i 2002
 
I dokumentaren Promises møter vi israelske og palestinske barn som er blitt intervjuet over en periode på tre år.
De bor bare tyve minutter unna hverandre, men deres verdener er totalt forskjellige. Barnas holdninger i forhold til konflikten mellom Israel og Palestina er skremmende like holdningene som de voksne i regionen har. Det er tydelig at hatet går i arv.
Derfor forsøker regissørene å bygge broer mellom barna i disse to forskjellige leirene ved å få de til å sosialisere med hverandre. 
Promises har vunnet en rekke priser og var nominert til Oscar i 2002.  

Se Promises på Netflix


Foto: Promises Film Projectbeautiful boxer nettBeautiful Boxer
Ekachai Uekrongtham, Thailand, 2003
IMDb / Vist på Film fra Sør i 2004 

Denne uvanlige og fascinerende filmen er basert på den sanne historien om Nong Toom, en gutt fra fattige kår som blir thailandsk mester i kickboksing – og kvinne. Nong Toom blir med broren på boksetrening, oppdages som et stort talent og ender opp som thailandsk mester. Men han kjemper først og fremst for drømmen om å bli kvinne. Nong Toom trodde fra barndommen av at han var en jente fanget i en feil kropp. Nå kan han fullføre drømmen. I 1999 forlot Nong Toom sykehuset som kvinne. En rørende historie med noen av de mest estetiske og elegante boksescenene fra denne thaisporten som noensinne er vist på film.

Se Beautiful Boxer på Netflix


Foto: Norsk Filminstitutt

 
 

paradis naa nettParadis nå
Hany Abu-Assad, Palestina, 2005
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2005

I Paradis nå følger vi to palestinske menn, Khaled og Saïd, som jobber sammen på et bilverksted. De er tilsynelatende fornøyde, og ser ut til å avfinne seg med et rutinepreget liv. Etter hvert kommer det frem at de begge har gitt opp livet, ved å vie seg som selvmordsbombere. Når dagen kommer er det likevel tøffere for dem å forberede seg enn de trodde, og vi følger deres kvaler idet de går igjennom de faste ritualene før martyrdøden.
Filmen er et lavmælt skrik om hva som skjer i Midtøsten, men den er også skremmende aktuell internasjonalt og gir et sjeldent innblikk i et lukket univers.

Se Paradis nå på Netflix


Foto: Arthaussyv sverd nettSyv sverd
Tsui Hark, Kina, 2005
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2005

Syv sverd er et bredt anlagt actionepos satt til 1700-tallets Kina. Bakteppe for filmen er mandsjuenes overtagelse av Kinas styre tidlig på 1600-tallet og etableringen av Ching-dynastiet. En rekke nasjonalistiske opprør blusser opp i protest mot de nye makthaverne, og myndighetene innfører et forbud mot å lære og utøve kampsport.
En offiser fra det tidligere dynastiet ser en mulighet til å bli rik ved å håndheve forbudet brutalt. Men han hadde ikke regnet med brorskapet «Syv sverd».
Tsui Hark er en av Hong Kongs mest profilerte regissører. Mot og feighet, blindhet, grusomhet og svakhet er temaer som går igjen i filmene hans.

Se Syv sverd på Netflix 


Foto: Norsk Filmdistribusjon
veien til guantanamo nettVeien til Guantanamo
Michael Winterbottom, Afghanistan/UK, 2006
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2006

Spennende og elegant miks mellom dokumentar og fiksjon fra regissør Michael Winterbottom!
September 2001. En ung forstadsgjeng fra London skal feire bryllup i Pakistan. De samles i Karachi og besøker en moské hvor imamen oppfordrer dem til å dra til Kandahar for å hjelpe det afghanske folket. De reiser til Afghanistan hvor USA har startet det første bomberaidet som en reaksjon på 9/11. Så mot Kabul – stadig nærmere krigssonen. De arresteres av amerikanerne, holdes i forvaring og sendes deretter til Guantanamo, under anklage om å ha jobbet for Bin Laden. Etter to år med grov tortur uten tiltale kan de reise hjem til England.

Se Veien til Guantanamo på Netflix


Foto: Soul Media Distribution AS

 
 

motorsykkeldagbokene nettMotorsykkeldagbøkene
Walter Salles, 2004 USA/UK/Argentina/Chile/Peru/Frankrike/Tyskland
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2008

I 1952 setter to unge menn seg på en motorsykkel for å oppdage Sør-Amerika. De to er medisinerstudenten Ernesto Guevara de la Serna og biokjemikeren Alberto Granado. Et radarpar á la Don Quijote og Sancho Panza. De er ute på eventyr, men er også på en dannelsesreise som ender i politisk oppvåkning. Filmen viser noe av bakgrunnen til mannen som skulle bli alle opprøreres ikon, Che Guevara. Det går ikke an å se filmen uten å tenke på Ches skjebne, samtidig som den handler om reisens gleder og utfordringer. Det er en film med stort alvor, og med et filmspråk som bæres av varme og humor.

Se Motorsykkeldagbøkene på Netflix


Foto: Soul Media Distribution AS
sin nombre nettSin Nombre
Cary Fukunaga, Mexico/USA, 2009
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2009

Sundance-vinner fra brutalt miljø der lojalitet står i høysetet. Debutregissøren Cary Fukunagra tilbrakte to år med research der han blant annet satt på taket på tog sammen med immigranter som krysset Mexico, og ble kjent med medlemmer av det fryktede Maras-miljøet.

Resultatet er en historie om vennskap og kjærlighet, der øyeblikk med personlige opplevelser kontrasterer den sterke voldsbruken og filmens episke kvaliteter. Design og foto er imponerende for en debutfilm, samtidig som den bærer med seg det realistiske preget.

Se Sin Nombre på Netflix

  

Foto: Sandrew Metronome
 
 
 

thirst nettThirst
Chan-wook Park, Sør-Korea, 2009
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2009

Thirst befinner seg et sted mellom vampyrfilmmytologi og klassisk kjærlighetshistorie. Sang-hyun er en prest som sliter med å leve i en verden han føler er full av pinsler. Han melder seg frivillig til et eksperiment for å finne en vaksine mot et dødelig virus, men eksperimentet misslykkes. Når han våkner har han blitt forvandlet til en vampyr.

Mens han kjemper mot sin nye tørst etter blod møter han kona til en barndomsvenn, Tae-ju, som ønsker å flykte fra sitt nåværende liv. De innleder et kjærlighetsforhold, uten at Tae-ju kjenner til sannheten om hans nye matvaner.

Se Thirst på Netflix

 

Foto: Sandrew Metronome
 
 
 

honning nettHonning
Semih Kaplanoglu, Tyrkia, 2010
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2010

Dvelende vakker og gripende film som vant hovedprisen i Berlin i år, om en ung gutt og hans sterke bånd til faren sin. Unge Yusuf går første året i skolen og sliter med en vanskelig stamming. Dermed unngår han også helst å ville si noe, bortsett fra sammen med faren, som forstår hemmeligheten i å hviske. Tidlig vet vi at filmen rommer en tragedie, noe som bare gir oss større rom til å nyte den billedvakre fremstillingen av familien som venter på at faren skal komme hjem.
Dette er siste film i Kaplanoglus praktfulle trilogi, med tre episoder i Yusufs liv fortalt i omvendt rekkefølge. De to forrige, Egg og Milk, er tidligere vist under Film fra Sør.

Se Honning på Netflix


Foto: ActionFilm
 
 
 

ai weiwei never sorry nett

Ai Weiwei: Never Sorry
Alison Klayman, USA, 2012
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2012

Dokumentar om den kompromissløse kinesiske kunstneren Ai Weiwei. Han har siden 2008 vært verdenskjent som kunsterisk ansvarlig for «Fugleredet» som ble bygget til Beijing-OL. Han hatet arrangementet, trakk seg fra prosjektet og nektet å bli avbildet i sammenheng med det. Samme år ble
Sichuan-provinsen rammet av et jordskjelv. Weiwei ble rasende på statens håndtering av katastrofen, og lagde et kunstverk som ble utstilt i München. Dette besto av 5212 barnesekker – replikaer av sekkene til de omkomne barna i katastrofen. Vi følger ham i intervjuer, utstillinger og i konfrontasjoner med kinesisk politi. 

Se Ai Weiwei: Never Sorry på NetflixFoto: United Expression Media

 
 

miss bala nettMiss Bala
Gerardo Naranjo, Mexico, 2011
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2012

En ung kvinnes drøm om å vinne en missekonkurranse blir til et mareritt hun ikke kan flykte fra. Alt Laura drømte om var å delta i den lokale missekonkurransen, men når hun endelig står der for å bli kronet som Miss Bala er det ikke av glede hun gråter. Etter en massakre på en nattklubb finner ikke Laura igjen sin venninne. I sin paniske søken stoler hun på feil person og vikles inn i Tijuanas narkomiljø. Motvillig blir hun en hjelpeløs brikke i et blodig narkooppgjør.
Actionthrilleren Miss Bala er en sterk kritikk av et samfunn ute av kontroll, hvor det vi andre steder kaller en «kriminell underverden» her foregår synlig på overflaten.

Se Miss Bala på Netflix


Foto: Scanbox Vision
Som far, saa soenn nettSom far, så sønn
Hirokazu Koreeda, Japan, 2013
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2013

Keita er seks år gammel og skal snart begynne på skolen. Han er en forsiktig gutt, men gjør sitt beste for å leve opp til foreldrenes forventninger. Faren Ryota er travel arkitekt. De ser lite til hverandre. En dag ringer telefonen. Familien blir bedt om å møte opp ved sykehuset der Keita ble født. Der får foreldrene beskjed om at Keita ikke er deres biologiske sønn. To babyer har blitt forvekslet ved fødselen. De får også vite at i omtrent alle tilsvarende tilfeller ønsker foreldrene å bytte tilbake til sine biologiske barn.
Hirokazu Koreeda er en av Japans fremste regissører. I Som far, så sønn skildrer han karakterenes utvikling på rørende og humanistisk vis.

Se Som far, så sønn på Netflix


Foto: Arthaus
zambezia nettZambezia
Wayne Thornley, Sør-Afrika, 2012
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2013

Bli med til Zambezia – fuglenes by. I denne sørafrikanske animasjonsfilmen lever fugler i alle fasonger og farger livets glade dager i et enormt Baobab-tre. Milevis unna bor den unge falken Kai sammen med sin strenge far. Kai patruljerer området uten å møte en eneste fugl. Alt dette endrer seg da storken Gogo, ute av kurs på vei til Zambezia, flyr forbi. Hun forteller om den fantastiske byen, og Kai innser at det finnes en verden utenfor grensene. Han trosser farens advarsler og legger avgårde mot Zambezia. Som nyankommet zambezier kaster Kai seg inn i den flotte nye verdenen. Men bak Zambezias idyll truer iguanen Buzo og en gjeng misfornøyde marabuer ...

Se Zambezia på Netflix


Foto: Scanbox Visionhalf of a yellow sun nettHalf of a Yellow Sun
Biyi Bandele, Nigeria, UK, 2013
IMDb/ Vist på Film fra Sør i 2014

Filmens tittel viser til flagget til den uavhengige republikken Biafra, utbryterstaten som eksisterte fra 1967 til 1970. De britisk-utdannede tvillingsøstrene Olanna og Kainene vender tilbake til hjemlandet Nigeria idet landet får sin selvstendighet på 60-tallet. Det priviligerte liv vendes opp-ned når borgerkrigen truer den nyetablerte staten. Søstrenes liv tar ulike vendinger. 
Bandeles filmspråk preges av fargesterke bilder av 60-tallets Afrika. Her skildres kontrastene mellom tvillingenes eliteliv, flyktningers tilværelse og krigens grusomheter i Biafra. Et tidsdokument samt en refleksjon over krig og fred i et land der borgerkrigen har vært et tabuemne.

Se Half of a Yellow Sun på Netflix


Foto: Metro Films International