close

Pablo Larraín gjester Film fra Sør

Vi presenterer vårt første regissørportrett under Film fra Sør 8.–18. oktober – selveste Pablo Larraín! Hans film Stem nei åpnet Film fra Sør i 2012, og nå får vi endelig besøk av ham på årets festival. Det er bare å glede seg til hans nyeste mesterverk El Club, som vant Jury Grand Prix under Berlinalen! Besøket er et samarbeid med Arthaus, som har distribuert en rekke av filmene hans. 

Av 18. sep 2015

Pablo Larraín (f. 1976) fra Santiago i Chile er en Oscarnominert produsent og regissør, med intet mindre enn 18 priser fra verdens gjeveste filmfestivaler.
Regidebuten var Fuga (2006), et psykodrama hvor en klassisk komponist gradvis mister forstanden. Fuga ble godt mottatt, men det var for sin politiske trilogi om Chiles tid under Pinochets regime; Tony Manero (2008), Post Mortem (2010) og Stem nei (2012) at Larraín gjorde seg internasjonalt bemerket. For Post Mortem ble han nominert til Gulløven i Venezia. Stem nei var nominert til Oscar i 2012, vant førstepremien i Directors’ Fortnight i Cannes og publikumsprisen under TIFF 2013.

Elegant raseri
Larraín har uttrykt en sterk forakt for Pinochet og hans tankegods. Dette raseriet over et hjemland hvor man ikke kunne uttrykke seg kunstnerisk i nesten tjue år ble manifestert i Pinochet-trilogien. «Chiles høyre, som en del av Pinochet-regjeringen, er direkte ansvarlig for det som skjedde med kultur i løpet av disse årene, ikke bare ved å ødelegge den eller begrense spredning, men også gjennom forfølgelsen av forfattere og kunstnere», sa han i 2008.

Da trilogien ble fullført lurte mange på hva som skulle bli hans neste skyteskive. Svaret kom med El Club (2015), hvor Larraín peker ut sin nye fiende, Den katolske kirke, og hvordan den systematisk feier seksuelle overgrep utført av sine tjenere under teppet. Med tanke på hvor sterkt katolisismen står i Latin-Amerika er det ikke tær Larraín tråkker på med sin historie om pedofile prester i «karantene» på bygda.

Foruten dette har Larraín også vært en av regissørene på Profugos (2011-), en TV-serie for HBO Latin America som hittil har kommet med to sesonger.

Selv om Larraín åpenbart legger mye frustrasjon og sinne i sitt virke, er det alltid utført med en eleganse og egenartet sarkasme, drevet av en instinktiv rettferdighetssans.

I vårt regiportrett av Pablo Larraín kommer vi til å vise tre av hans filmer; den rykende ferske El Club, publikumsfavoritten Stem nei, og debuten Fuga. El Club er dessuten med i festivalens hovedkonkurranse.


Om filmene:

El Club (2015)
Kjøp billett HER.
I et lite hus i en chilensk landsby bor fire prester og en nonne. De er plassert i «karantene» av Den katolske kirke som bot for sine synder. Fortiden er begravd i fornektelse. En ny prest ankommer, og et av hans tidligere offer tropper opp utenfor. Mannen er ustabil, vil ikke tie om overgrepene. En kirkerepresentant griper inn og går langt for å ivareta Vatikanets gode rykte.

El Club er en film som dirrer av ubehag. Samtidig utviser regissør Pablo Larráin selvkontroll idet han stiller Den katolske kirke og dens tjenere til veggs. En frustrert fred hviler over det hele. Men stillstanden er et resultat av en dyp urettferdighet. Syndene må frem. Filmen distribueres av Arthaus og kommer på norske kinoer mars 2016. 

Stem nei (2012)
Kjøp billett HER.
Hva gjør man for å velte en diktator? Lar seg inspirere av Coca Colas gledesspredende reklamefilmer! I 1973 gjorde det chilenske militæret statskupp mot president Allende, og general Pinochet tok kontroll over landet. Etter 15 års diktatur slet Pinochet med å legitimere regimet, det ble derfor i 1988 startet en 27-dagers valgkamp. Med 15 minutters sendetid på TV hver kveld skulle JA- og NEI-siden overbevise seerne om å stemme.

Reklamemannen René Saavedra og hans kollegaer vikler seg inn i et farlig politisk spill. Det er nemlig antatt at JA-siden, grunnet frykt for diktatoren og valgfusk, vil vinne valget. Når NEI-sidens 15 minutters TV-sendinger utkonkurrerer JA-siden, stiger spenningen ...

Fuga (2006)
Kjøp billett HER.
Fuga kombinerer det det dypt menneskelige og tragiske med tidvis surrealistiske hendelser. Den unge og talentfulle, men skjøre komponisten Eliseo Montalbán står på randen av suksess når en ulykke inntreffer. Den kvinnelige pianisten han har spesialbestilt til sitt magnum opus og som også er hans elskerinne, faller død om på scenen under premieren. Med henne forsvinner også Eliseos siste forhold til virkeligheten. Etter å ha fått sterke syner fra da han i barndommen fant sin søster voldtatt og drept over et piano, hugger han i stykker fem eksemplarer av instrumentet og ryker rett inn på psykiatrisk avdeling. Parallelt i filmen, men en stund senere tidsmessig, begynner den betydelig mindre begavede musikeren Ricardo Cappa å lete etter den tapte musikken til Eliseo. 


REGISSØRSAMTALER: 
Pablo Larraín

Film: Stem nei
Tid: 16. oktober kl. 16:00
Sted: Victoria 3
I tilknytning til filmvisningen blir det en introduksjon ved regissør Pablo Larraín.

Film: El Club
Tid: 16. oktober kl. 18:00
Sted: Filmens hus
I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Pablo Larraín og Thor Joachim Haga fra Montages.

Film: Stem nei
Tid: 17. oktober kl. 13:30
Sted: Victoria 4
I tilknytning til filmvisningen blir det en introduksjon ved regissør Pablo Larraín.


Se også:
Larraín-intervju i samarbeid med Montages
Regissørportrettet: Ciro Guerra
Regissørportrettet: Abderrahmane Sissako 
Fokus: Jafar Panahi
Film fra før