close

Sleng deg i baksetet, vi cruiser gjennom den internasjonale hovedkonkurransen

Årets Film fra Sør teller intet mindre enn 84 filmer totalt. Da er det kanskje ikke så rart om du ruger på en ørliten høstinfluensa – la oss kalle den «valgets kvaler». Men ett sted må en ivrig kinogjenger starte, og da er det like greit å ta oksen ved horna – og gå rett løs på festivalens internasjonale hovedkonkurranse.

Av 6. okt 2015

Den internasjonale hovedkonkurransen kan ses på som en døråpner til ethvert Film fra Sør-program. Her får du en pekepinn på bredden i seleksjonen. Dessuten er det verdt å tenke på at disse filmene er i hovedkonkurransen av en grunn ... Dette er tross alt filmer som konkurrerer om vår gjeve festivalpris Sølvspeilet

Samlet sett er de i aller høyeste grad kvalitetssikrede filmer, splitter nye og håndplukket fra de beste regissørene og de feteste internasjonale filmfestivalene. Årets hovedprogram inneholder 18 filmer av svært forskjellig kaliber. Her er alskens sjangere representert – noe for envher!

Vi gir deg en kjapp gjennomgang av disse 18 filmene, så får du sette opp kinoløpet deretter.

600 Miles
Gabriel Ripstein, Mexico/USA, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER

Våpensmugling og kidnapping i et voldsherjet Mexico er tema i debutfilmen til sønnen av den kjente mexikanske regissøren Arturo Ripstein.
El Club
Pablo Larraín, Chile 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Mannen bak den såkalte Pinochet-trilogien gyver løs på Den katolske kirke og serverer et særs intelligent og til tider ubehagelig drama om forbrytelse og straff.
The Fire
Juan Schnitman, Argentina, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Argentinas pulserende hovedstad utgjør bakteppet i dette intense relasjonsdramaet. Knallsterk debutfilm og årets wow-opplevelse på Berlinalen.
Taxi Teheran
Jafar Panahi, Iran, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Gullbjørn-vinneren fra Berlin er et kjærlighetsbrev til filmkunsten. Filmrebellen leverer med sin karakteristiske humor et livlig og morsomt portrett av det iranske samfunnet.
Ixcanul
Jayro Bustamante, Guatemala, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Prisvinnende debut fra årets Berlinale. Ved den store vulkanen Ixancul er en ung kvinne fanget mellom mayafolkets tradisjoner og ønsket om å leve sitt eget liv.
Himmelen over Havanna
Laurent Cantet, Frankrike/Cuba, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Årets åpningsfilm på Tromsø IFF gir oss en gjensynsfest på et hustak over Havanna vi sent vil glemme. Det intelligente og muntre blander seg med svik og bedrag. Viva Cuba!
Cemetery of Splendour
Apichatpong Weerasetahkul, Thailand, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Ingen mestrer filmatisk poesi og mytologi som den tidligere Gullpalme-vinneren fra 2010. En magisk historie om en mystisk søvnsykdom som rammer byens soldater.
Dheepan
Jacques Audiard, Frankrike/Sri Lanka, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Nervepirrende og sterkt fra årets Gullpalme-vinner i Cannes. Hva tar du med deg i bagasjen i flukten fra en tapt borgerkrig? Hva møter deg når du er i en trygg havn i Vesten?
The Assassin
Hou Hsiao-Hsien, Taiwan, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Regivinneren under årets Cannes festival, er kanskje Film fra Sørs vakreste film noensinne. Et subtilt maktdrama i velkjent wuxia-stil, med bilder som tar pusten fra deg.
Marnie – min hemmelige venninne
Hiromasa Yonebayashi, Japan, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

En film om vennskap, ensomhet og om å finne seg selv formidlet gjennom nydelige, håndmalte tegninger – som bare Studio Ghibli kan.
Søstre
Hirokazu Kore-eda, Japan, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Relasjonsdramaets mester er tilbake med et tankefullt drama, om fire voksne søstre som må avfinne seg med rotet foreldrene har laget i livet deres. Nominert til Gullpalmen i år.
An
Naomi Kawase, Japan, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Søte bønner og nydelige kirsebærblomster står på menyen i denne rørende sjarmøren fra en av forgrunnsfigurene i den nye generasjonen av japanske filmkunstnere.
Murder in Pacot
Raoul Peck, Haiti, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Jordskjelvet på Haiti i 2010 utgjør bakteppet for et intenst kammerspill om hva som skjer når et hierarkisk klassesamfunn oppløses og kløften mellom fattig og rik forsvinner.
Mountains May Depart
Jia Zhanke, Kina, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Årets mest fornøyelige åpningsscene setter stemningen for et futuristisk familiedrama, som strekker seg over flere tiår skildret gjennom mesterlig foto!
Embrace of the Serpent
Ciro Guerra, Colombia, 2015
Les omtale og kjøp billetter HER.

Naturens skjønnhet når nye høyder gjennom oppslukende svart/hvitt foto i denne skildringen av to antropologers oppdagelsesferd i Amazonas. En film full av poesi, overtro og magi.
Court 
Chaitanya Tamhane, India, 2014
Les omtale og kjøp billetter HER.

Denne imponerende debuten flår Indias rettsvesen levende. Et intelligent og velskrevet manus som har høstet 18 priser på festivaler rundt om i verden.