close

Inntrykk: Jon Inge Faldalen

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

Av 3. aug 2016

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

Jon Inge Faldalen underviser blant annet i alternativ film, filmhistorie og filmestetikk som universitetslektor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, og skriver om filmer og serier for Rushprint og Dagbladet. Han arbeider for tiden med doktoravhandlingen "Still Einstellung: Stillmoving Imagenesis" og en bok om ungdomsserien Skam.

 

Hva er ditt forhold til Film Fra Sør?

Jeg har et veldig godt forhold til Film fra sør, som publikummer, student, journalist, emneansvarlig for "Alternativ film" ved UiO, og som "deltaker", som da jeg i fjor hadde en samtale med Apichatpong Weerasethakul i forbindelse med visningen av suverene Cemetery of Splendour. Jeg husker særlig et tidlig møte med festivalen, i 2004, da vi som studenter ble sendt til festivalen for å se mest mulig, Koreedas Nobody Knows og Kawases Shara, blant annet. Jeg skrev noen omtaler for katalogen et par år etter, og fikk slik sett for eksempel en del gode dokumentarer. 

 

Noen spesiell type filmer du er på jakt etter?  

Nei, gode filmer fra hvorsomhelst. Men jeg håper i år å se noen spennende kvinnelige filmskaperes filmer. Og jeg skulle ønske det ble vist en bredere vifte av afrikanske filmer, for eksempel fra Nigerias Nollywood. Det fins mye spennende film fra sør som ikke er kunstfilm. 

 

Nevn filmer du har sett på Film Fra Sør, som gjorde sterkt inntrykk.

Mange, men særlig Nobody Knows av Koreeda i 2004, Kiarostami-retrospektivet og besøket i 2006, Timbuktu og Cemetery of Splendour i fjor. 

 

Film Fra Sør har hatt mange dyktige filmskapere på besøk i Director's Special Portrait-serien. Hva er din drømmegjest?

Jafar Panahi, Hirokazu Koreeda, Naomi Kawase, Hou Hsiao-hsien og Lu Zhang, blant mange andre.

 

Og hva driver du på med for tiden? 

Underviser og forsker ved UiO, gjør intervjuer og skriver kritikk for Rushprint og Dagbladet, skriver bok og avhandling, og skal sitte i juryen under Film fra sør i oktober.