close

Inntrykk: Katja Eyde Jacobsen

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

Av 5. aug 2016

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

Katja Eyde Jacobsen er filmskaper utdannet ved Den norske filmskolen. Hun debuterte som spillefilmregissør med den glimrende coming of age-filmen Yatzy i 2009. Filmen ble Amanda-nominert samme året. Hun har også laget kortfilmer.

 

Hva er ditt forhold til Film Fra Sør?

Film fra Sør er kanskje Norges viktigste filmfestival. FFS viser oss filmer vi ikke hadde fått sett ellers, filmskapere med et annet, ofte tankevekkende perspektiv og også en annen inngang til filmspråket.

 

Noen spesiell type filmer du er på jakt etter?

Noe som overrasker meg, gjerne en anbefaling fra noen, eller å se en film jeg ikke aner noe om. Det er alltid en spesiell opplevelse å se en film du ikke vet noe om, du møter den på en annen måte.

 

Nevn filmer du har sett på Film Fra Sør, som gjorde sterkt inntrykk.

Selv om dere spør etter filmer, så tror jeg at jeg her har lyst til å trekke fram en workshop jeg var med på med Abbas Kiarostami under Film fra Sør, som gikk over flere dager. Han var en helt spesiell filmskaper som ikke sluttet å være nysgjerrig og å utfordre sine egne sannheter. Man ikke kan si at «dette er typisk Kiarostami» - at han på sine eldre dager kunne lage en film som 10, det tenker jeg er essensielt. Nå kom jeg på at jeg også har vært på en workshop med Carlos Reygadas, da fikk jeg sett alle filmene hans på film. Han er en veldig artikulert filmskaper som også utfordrer seg selv for hvert prosjekt, med det resultat at filmene hans er svært forskjellige.

 

Film Fra Sør har hatt mange dyktige filmskapere på besøk i Director's Special Portrait-serien. Hva er din drømmegjest?

Drømmegjesten min er kanskje en jeg ikke har hørt om, en ny og original stemme Film fra Sør plukker ut? Ellers synes jeg det hadde vært spennende å møte The Karrabing Film Collective og sosialantropologen Elizabeth Povinelli.

 

Og hva driver du på med for tiden?

Jeg er i utvikling med en essayistisk spillefilm med arbeidstittel Det annet kjønn (Maria Ekerhovd er produsent). Jeg har holdt på med dette en stund og jobbet mye for meg selv, noe som har vært befriende - jeg jobber uten manus, filmer underveis i utviklingen og jobber med found footage. Fra august er jeg også rektor ved Nordland Kunst- og Filmfagskole, som nå blir en bachelorutdannelse i bevegelige bilder. Ved å legge vekt på refleksjon og eksperimentering med selve filmspråket håper jeg våre studenter kan utfordre hva film kan være.