close

INNTRYKK: SARA JOHNSEN

 

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

 

Av 3. aug 2016

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

Sara Johnsen er filmskaper og forfatter. Hun har skrevet og regissert filmer som Vinterkyss, Upperdog og Uskyld. De to første vant hun Filmkritikerprisen for. Upperdog ble også den store vinneren under Amanda-utdelingen i 2010, der den vant hele fem priser, blant annet for beste regi. Hun har skrevet romanen ”White man” og novellesamlingen ”Han vet om noe hun kan prøve.” Denne høsten er hun aktuell med spillefilmen Rosemari.

 

Hva er ditt forhold til Film Fra Sør?

Det er litt preget av "jeg burde få dratt dit og sett flere filmer" når festivalen pågår. Jeg vet jo at filmene har bra kvalitet.

 

Noen spesiell type filmer du er på jakt etter?

Egentlig bare det samme som jeg er på jakt etter hver gang jeg ser en film: Å bli underholdt, å få innblikk i noe ukjent, bli glad i de menneskene det handler om og kanskje lære noe eller bli inspirert.

 

Nevn filmer du har sett på Film Fra Sør, som gjorde sterkt inntrykk.

Filmen Breath av sørkoreanske Kim Ki Duk var helt sykt bra. Husker Dheepan av verdens beste Jacques Audiard som er så fysisk og rå på en herlig måte. El Club av Pablo Larrain er et moderne mesterverk som gjorde at jeg sluttet å tro på Gud! Søstre av Hirokazu Koreeda, som jeg har sett tre ganger, er øm, nydelig og vakker på alle måter.

 

Film Fra Sør har hatt mange dyktige filmskapere på besøk i Director's Special Portrait-serien. Hva er din drømmegjest?

Hmmm, på en måte Kim Ki Duk, fordi han lager så rare filmer. Jeg beundrer at han er så fri; fri for snobberi og elitisme. Han er en skikkelig flinkis som klarer å være nyskapende. Filmene hans er noe du IKKE har sett før.

 

Og hva driver du på med for tiden?

Nå kommer jeg med filmen Rosemari. Den handler om en jente som leter etter mammaen sin.