close

Sølvløve-vinner Amat Escalante gjester Film fra Sør

I helgen ble det klart at Sølvløven for beste regi gikk til mexikanske Amat Escalante for DET FREMMEDE (THE UNTAMED). Mer Film er norsk co-produsent for filmen, som er støttet av Sørfond. Det er en stor glede å annonsere at Escalante gjester Film fra Sør-festivalen, og at det blir uortodoks norgespremiere på prisvinneren i et skur på Vippetangen: MoE som har bidratt til filmens soundtrack spiller minikonsert og det blir mexikansk mat på menyen.

Av 12. sep 2016

Vi har gledet oss lenge til å se synopsisen vi fikk tilsendt ved fjorårets Sørfond-runde komme til livet på det store lerret. Det har nemlig vært masse hemmelighetskremmerier rundt både innhold og visuelt materiale, og før filmen ble plukket ut i hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Venezia, hadde vi knapt sett et bilde fra produksjonen. Det var derfor en stor glede å lese anmeldelsene som skamroste filmen med referanser til David Lynch og hans surrealistiske og magiske univers. Utrolig moro var det også at Montages-gutta plukket den ut som en av sine favoritter fra en av verdens mest innflytelsesrike filmfestivaler. Vi gleder oss stort til å få Amat Escalante på besøk. Han inngår i vår seksjon Regissørportretter og vi tar et realt dypdykk i filmografien hans h or vi setter opp flere av hans titler. I tillegg til DET FREMMEDE får publikum mulighet til å se hans Heli og Los Bastardos. Vi gleder oss til en rekke spennende samtaler med en av våre mest spennende nålevende regissører. Filmens produsent og klipper Fernanda de la Peza gjester også festivalen. 

DELVIS NORSK 

- For oss i Mer Film har det vært utrolig inspirerende å få muligheten til å samarbeide med en av verdens fremste regissører. Vi er takknemlige for støtte fra Sørfond som både muliggjør et slikt samarbeid og som også bidrar til å realisere en film som allerede nå markerer seg skarpt i det internasjonale markedet.

Vi er utrolig glade for pris i Venezia og gleder oss til å få vise filmen til publikum i Norge! sier Maria Ekerhovd, produsent i Mer Film i en pressemelding. 

 

HORROR PÅ HAVNA: NORGESPREMIERE PÅ DET FREMMEDE

Tid: søndag 9. oktober kl. 19.00. Dørene åpnes kl. 18.00. 
Sted: Vippa, Skur 40 på Vippetangen
Billetter:  130 ,- kjøpes HER 
Har du klippekort eller festivalpass kan du ikke ta ut billetter på forhånd, men viser pass og kort i døren. Det er forbehold om utsolgt så dere oppfordres til å møte opp i god tid.

 Det blir en helt spesiell sanseopplevelse når vi inviterer på premiere av på Vippa – et stort skur med plass til 400 mennesker på Vippetangen. Filmens regissør, Amat Escalante, gjester visningen sammen med produsent og klipper Fernanda de la Peza. MoE - bandet til Guro Moe, som har laget filmmusikken - holder minikonsert etter visningen. I tillegg kan du kjøpe deilig mexicansk mat og baren er selvsagt åpen.

Med Det fremmede tar Escalante sin helt særegne og brutale filmatiske stil inn i science fiction-verdenen. Filmen er en sjangerhybrid med fokus på masochisme, homofobi og kvinnens rolle i samfunnet, ispedd elementer av horror. Etter visningen møter Truls Foss fra Montages Escalante til en prat om filmen. 

MoE har latt seg inspirere av omfattende turnering og byr på en minikonsert med materiale fra deres splitter nye, Japan-inspirerte utgivelse «Examination of the Eye of a Horse». Bandet serverer påståelig rock som, på samme måte som filmens regissør, utfordrer sjangerbegrepet, tar tak i tilskueren og nekter å slippe taket.

 Det kan bli litt kaldt i det store skuret, så vi oppfordrer deg til å ta med et teppe å varme deg med, og gjerne én eller flere du kan dele denne skremmende bra opplevelsen med! 

BLI BEDRE KJENT MED AMAT ESCALANTE


Nærmest som lyn fra klar himmel posisjonerte Amat Escalante seg som et av Mexicos store filmhåp med spillefilmdebuten Sangre (2005). Filmen hadde premiere i sideseksjonen Un Certain Regard under filmfestivalen i Cannes, hvor den ble belønnet med kritikerprisen.

Escalante vokste opp i den meksikanske delstaten, Guanajuato. Tidlig i tyveårsalderen flyttet han til Barcelona for å studere film ved Centre d'Estudis Cinematogràfics. Han fortsatte skolegangen i Cuba ved den alternative filmskolen Escuela Internacional de Cine y Televisión.

Med sin andre spillefilm, den polariserende og kompromissløse Los bastardos (2008), om illegale meksikanske løsarbeidere i USA, vakte han igjen oppsikt i Un Certain Regard. Med det sjokkartede narko- og korrupsjonsdramaet, Heli (2013), tok regissøren steget opp i den prestisjetunge hovedkonkurransen i Cannes, og belønnet med prisen for beste regi.

 Med Det fremmede (La Region Salvaje), som er aktuell i årets FFS-program, deltok Escalante i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Venezia tidligere i høst hvor han tok med seg hjem den gjeve prisen for beste regi. Filmen er co-produsert av norske Mer Film, med støtte fra Sørfond, og kommer på ordinær kino 28. oktober.

Escalante kombinerer ofte et stillferdig formspråk og bekmørk sosialrealisme med rystende og sjokkerende brutalitet for å rykke publikum ut til kanten av kinosetet. Den meksikanske regissøren har ofte blitt omtalt som en etterfølger til de tidlige filmene av Bruno Dumont og Michael Haneke.

 Arrangementet er et samarbeid mellom Vippa, MoE, Film fra Sør-festivalen og Mer Film. 

KRITIKERNE OM DET FREMMEDE 

"A very strange and sexy film" - Jason Solomons

"Disturbing and compelling" - Screen International

"Deeply strange... things get seriously freaky" - The Guardian

"Dark and wonderful... Brilliant, frightening, hyper-real erotic mystery ... a Lynchian drug trip that lingers long after viewing" - The Film Stage

Amat Escalante er en del av festivalens seksjon REGISSØRPORTRETTER, som er et samarbeid med filmnettstedet MONTAGES