close

Amat Escalante gjester Film fra Sør

Gransking av skyggesidene i det mexicanske samfunnet.

Av 16. sep 2016

Det er en stor glede å ha Amat Escalante som gjest hos oss i år. Publikum vil får muligheter til å møte regissøren, både på spesialvisningen av Escalantes nye film Det fremmede på Vippa 9. oktober, og på visning av samme film på Filmens Hus den 10. oktober (mer informasjon nederst i saken).  

Nærmest som lyn fra klar himmel posisjonerte Amat Escalante seg som en av Mexicos store filmhåp med spillefilmdebuten Sangre i 2005. Filmen ble vist i sideseksjonen Un certain regard under filmfestivalen i Cannes – hvor den ble belønnet med kritikerprisen.  

Escalante vokste opp i den meksikanske delstaten Guanajuato. Tidlig i tyveårsalderen flyttet han til Barcelona, Spania, for å studere film ved Centre d’Estudis Cinematográfics. Han flyttet så videre til Cuba for å gå på filmskolen Escuela Internacional de Cine y Televisión.  

Med sin andre spillefilm, den polariserende Los bastardos (2008), vakte han igjen oppsikt i Un certain regard, men det var med Heli (2013) at regissøren tok steget opp i den prestisjetunge hovedkonkurransen i Cannes, og mottok prisen for beste regi.  

Med Det fremmede (La Region Salvaje), som er aktuell i årets Film fra Sør-program, deltok Escalante i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Venezia tidligere i høst og vant Sølvløven for beste regi.  

Atter en gang gjør regissøren et dykk ned i skyggesidene til det mexicanske samfunnet, men med overraskende vendinger. Det fremmede er, til tross for en ytre ramme som omfavner science fiction- og horror, en film om kjærlighet og frihet i et mannssjåvinistisk samfunn preget av homofobi og misogyni. Filmen er co-produsert av norske Mer Film, med støtte fra Sørfond. 

 

Bio: 

Amat Escalante (1979) er en gammel Film fra Sør-kjenning, og hans filmer Los Bastardos og Heli stod på festivalprogrammet i henholdsvis 2009 og 2013. Med sistnevnte vant han for øvrig regiprisen ved filmfestivalen i Cannes. Escalante har sin utdannelse fra Center for Cinematographic of Catalonia. 

Utvalgt filmografi:  

The Untamed (La región salvaje, 2016)  

Heli (2013) 

Los bastardos (2008) 

Sangre (2005) 

 

HORROR PÅ HAVNA 

Spesialvisning av Det fremmedesøndag 9. oktober kl. 19:00 på Vippa 

Du har muligheten til å bli med på en helt spesiell sanseopplevelse når vi inviterer til premieren av Det fremmedepå Vippa – et stort skur med plass til 400 mennesker på Vippetangen. Filmens regissør, Amat Escalante, gjester visningen sammen med produsent og klipper Fernanda de la Peza, og vil møte Truls Foss fra Montages til en prat etter filmen.   

MoE - bandet til Guro Moe, som har laget filmmusikken - holder en minikonsert etter samtalen. MoE har latt seg inspirere av omfattende turnering og byr på en minikonsert med materiale fra deres splitter nye, Japan-inspirerte utgivelse «Examination of the Eye of a Horse». Bandet serverer påståelig rock som på samme måte som filmens regissør utfordrer sjangerbegrepet, tar tak i tilskueren og nekter å slippe taket. 

I tillegg kan du kjøpe deilig mexicansk mat, og baren er selvsagt åpen. Det kan bli litt kaldt i det store skuret, så vi oppfordrer deg til å ta med et teppe å varme deg med, og gjerne én eller flere du kan dele denne skremmende bra opplevelsen med!  

Dørene åpner kl. 18.00. Filmstart kl. 19.00. Billetter selges HER, og i døra på Vippa. Har du klippekort eller festivalpass behøver du ikke hente ut billett på forhånd. Forbehold om utsolgt - møt opp i god tid.  

 

REGISSØRSAMTALE  

Film: Det fremmede  

Tid: 10. oktober kl. 20:00  

Sted: Filmens hus - Tancred  

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Amat Escalante og Montages.  

Kjøp billett til forestillingen HER.