close

Afrikansk Cannes-vinner gjester Film fra Sør

Til kamp mot korrupsjon, vold og maktmisbruk.

Av 19. sep 2016

Film fra Sør er stolte av å kunne ønske Mahamat-Saleh Haroun velkommen som en av hovedgjestene under årets festival, i Regissørportrett-programmet. Du vil få anledning til å møte regissøren i forbindelse med to visninger (se nederst i saken for mer informasjon). 

Mahamat-Saleh Haroun (f. 1961) er blant Afrikas ledende filmskapere. Langfilmdebuten, det kritikerroste dokudramaet Bye Bye Africa (1999), markerte den første langfilmen produsert i Tsjad. 

Haroun vokste opp i Tsjad, men forlot den borgerkrigherjede innlandsstaten på slutten av 80-tallet og satte kursen mot Frankrike. Her studerte han film og arbeidet som journalist, før han skrev manus og regisserte kortfilmen Maral Tanié (1994), som skildrer livet til en ung jente i Tsjad som giftes bort til en eldre mann. Med det kritikerroste søskendramaet Abouna (2002) høstet han priser blant mindre filmfestivaler. Det store gjennombruddet kom først med Daratt (2006), som deltok i hovedkonkurransen i Venezia og ble belønnet med en rekke priser, deriblant UNESCO-prisen og juryens spesialpris. 

Med En mann som skriker (2010) deltok Haroun i hovedkonkurransen i Cannes og ble belønnet med juryprisen. Året etter ble han invitert tilbake som medlem av juryen i hovedkonkurransen, og tre år senere var han igjen på plass i hovedkonkurransen med Grigris (2013). 

Tidligere i år var han tilbake langs den franske croisetten med dokumentarfilmen Hissein Habré, A Chadian Tragedy, som var nominert til L’OEil d’or – dokumentarfilmens ekvivalent til Gullpalmen. I motsetning til regissørens tidligere dokumentarfilmer tar ikke Hissein Habré fatt på rettssalshøringer, men forteller historiene til de mange ofrene for Tsjads tidligere president, Hissein Habré, som praktiserte et maktsystem basert på korrupsjon og vold. 

Harouns lavmælte og ettertenksomme filmspråk evner å skildre ulike skjebner i Tsjad med varme og kompleksitet.  

 

Bio: 

Mahamat-Saleh Haroun (f. 1961, Tsjad) har laget filmer i hjemlandet siden midten av nittitallet. Han spillefilmdebut kom i 1999 med dokumentaren Bye Bye Africa, hvor han selv hadde hovedrollen. I 2010 vant hans En mann som skriker juryprisen under filmfestivalen i Cannes, og filmen Grigrisvar nominert til Gullpalmen i 2013.  

 

Utvalgt filmografi:  

Hissein Habré, A Chadian Tragedy (Hissein Habré, une tragédie tchadienne, dokumentar, 2016) 

Grigris (2013) 

En mann som skriker (Un homme qui crie, 2010) 

Abouna (2002) 

 

REGISSØRSAMTALE MED MONTAGES 

Film: Hissein Habré, A Chadian Tragedy 

Tid: 13. oktober kl. 20:00 

Sted: Filmens hus - Tancred 

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Mahamat-Saleh Haroun og Montages. 

 

DET KRITISKE ROM: PANELSAMTALE  

Vi viser totalt tre filmer av Haroun under årets festival. I forbindelse med visningen av Hissein Habré, A Chadian Tragedy Fre. 14. okt kl. 18:30 Vika 2 blir det også en panelsamtale mellom regissør Mahamat Saleh Haroun og historiker og Tsjad-ekspert Ketil Fred Hansen, hvor de ser nærmere på den historiske rettsaken og mulighetene for forsoning i Tsjad og ellers i regionen. Samtalen ledes av Tove Gravdal fra Morgenbladet. 

Les mer om filmen HER. Billettkjøp for disse visningene er tilgjengelig fra fredag 23. september, når vi slipper hele festivalprogrammet.