close

Hirokazu Koreeda gjester Film fra Sør

Spesialist på såre familiedramaer.

Av 16. sep 2016

Det er vår store glede å ønske velkommen en av Japans ledende regissører til årets Film fra Sør-festival. Hirokazu Koreeda gjestet oss i 2009, og har siden den gang bare vokst på både det østlige og vestlige publikum. Publikum vil få mulighet til å møte Koreeda før visningen av After Life på Filmens Hus 14. oktober kl. 20.

Det er såre familiedramaer som er Koreedas spesialitet, gjerne hvor man kjenner på et tomrom etter et familiemedlem man har mistet eller savnet.  

Allerede med debutfilmen Maborosi (1995) ble han et festivalnavn, da han vant prisen for beste regi i Venezia. Distance fra 2001 ble vist i hovedprogrammet i Cannes. Det samme ble Nobody Knows fra 2004, som ble det store gjennombruddet. Der skildrer han fire halvsøsken med forskjellige fedre, som blir forlatt av deres mor, og det blir opp til eldstemann på tolv å passe på resten. 

Med unntak av 1700-tallsdramaet Hana (2006), har Koreeda satt sine filmer til det urbane, moderne liv. Kanskje ikke så rart at han heller sammenligner seg selv med Ken Loach enn Yasujirō Ozu. Still Walking (2008) skildrer en familie som sliter med tapet av eldstesønnen, som druknet da han reddet livet til en annen gutt. 

Koreedas mest kjente film er kanskje Som far, så sønn (2013). Den skildrer to familier som får beskjed om at sykehuset gjorde en feil ved barnas fødsel, og at sønnene deres ble byttet om. Familiene må ta valget om de skal bytte tilbake til sine biologiske barn, eller om de skal fortsette livet med de barna de har oppdratt og elsket. Filmen vant juryprisen i Cannes. 

I fjor kom Søstre, et portrett av tre søstre som får vite at de har en yngre halvsøster etter farens død. Hans nyeste film er Etter stormen, hvor en tidligere stor forfatter, som har mistet bånd med både eks-kona og sønnen, får sjansen under en stormfull sommernatt til å gjenoppta kontakten med begge.

Etter stormen har norsk premiere på Film fra Sør, og vi viser også en rekke andre Koreeda-filmer under årets festival. Les mer om Etter stormen og kjøp billetter HER.

 

Utvalgt filmografi

After Life (Wandafuru raifu ,1998)

Hana (Hana yori mo naho, 2006)

Still Walking (Aruitemo aruitemo, 2008)

Som far, så sønn (Soshite chichi ni naru, 2013)

Søstre (Umimachi Diary, 2015)

Etter stormen (Umi yori mo mada fukaku, 2016)

 

REGISSØRSAMTALE 

Film: After Life

Tid: 14. oktober kl. 20:00 

Sted: Filmens hus - Tancred 

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Hirokazu Koreeda og Montages. 

 

AVSLUTNINGSFILM

Film: Etter stormen

Tid: 15. oktober kl 20.00

Sted: Vika kino

Foran visningen av avslutningsfilmen på Vika kino, Ruseløkkveien 14 lørdag 15. oktober kl. 20.00, vil Koreeda bli presentert på scenen.