close

Gabriel Mascaro gjester Film fra Sør

Et skarpt blikk for mennesker.

Av 19. sep 2016

Vi gleder oss voldsomt til å introdusere den unge, talentfulle regissøren Gabriel Mascaro til Film fra Sør-publikummet. Mascaro er en av årets hovedgjester, som en del av Regissørportrett-programmet. Ikke bare vil du kunne se tre av filmene hans, det blir også mulighet til å overvære en samtale mellom Mascaro og Karsten Meinich fra Montages før visningen av hans nyeste film Neon Bull, på Filmens Hus 11. oktober.

Den brasilianske regissøren Gabriel Mascaro (f. 1983) er del av en ny, spennende bølge av unge latin-amerikanske filmskapere som de siste årene har markert seg på den internasjonale filmfestivalscenen. Etter verdenspremieren på Neon Bull i Venezia i 2015 fikk Mascaro sitt definitive internasjonale gjennombrudd, og han viser i sin svært stemningsfulle andre spillefilm at han er villig til å utforme og utforske en helt egen visuell fortellerform, med tydelige særtrekk og innovative grep.

Men veien til Neon Bull har i hovedsak gått via dokumentar- og kunstfilm for Mascaro, som debuterte i 2008 som co-regissør av KFZ-1348, en dokumentar som gjennom å spore de mange tidligere eierne av en Volkswagen Beetle, åpner et vindu til det brasilianske samfunnet. Med utgangspunkt i sin fødeby Recife har Mascaro gjennom flere av sine filmer søkt mot å skape et relieff av hjemlandet og det moderne Brasil.

På filmfestivalen i Rotterdam ble han i 2012 invitert til å vise Housemaids, en dokumentarfilm basert på en rekke hjemmeopptak gjort av middelklassetenåringer som har filmet hushjelpene sine, som igjen var en tematisk oppfølger til hans tidligere film High-Rise, der det var innbyggerne i luksuriøse skyskrapere som ble fanget inn og skildret av Mascaros observerende og følsomme kamera.

I både spillefilmdebuten August Winds (2014) og Neon Bull lykkes Mascaro i å utnytte den forståelige, estetiske fortsettelsen av hans sensibilitet for det dokumentariske uttrykket - samtidig som han vokser som regissør og drister seg til virtuose iscenesettelser.

Gabriel Mascaros filmer er preget av en varm sensualitet og et skarpt blikk for mennesker, og hvordan vi relaterer oss til og formes av våre omgivelser. I rommene som skapes av Mascaros kamera, får vi tre inn i sårbare skjebner og fascinerende menneskeliv, og filmene viser et kontemporært Brasil fra innsiden; langt unna turistbrosjyrene og Copacabana.

 

Bio:

GABRIEL MASCARO (f. 1983) regnes blant de mest markante i den nye bølgen av unge filmskapere fra Latin-Amerika. I en alder av 33 år har han rukket å lage en rekke prisbelønte filmer, blant annet dokumentarer som KFZ-1348 (2008), High-Rise (2009) og Housemaids (2012), samt spillefilmene August Winds (2014) og Neon Bull (2015).

 

UTVALGT FILMOGRAFI

Neon Bull (Boi neon, 2015) 
August Winds (Ventos de Agosto, 2014)
Housemaids (Doméstica, dokumentar, 2012)
High-Rise (Um Lugar ao Sol, dokumentar, 2009)
The Beetle KFZ-1348 (Documentary, 2008)

 

REGISSØRSAMTALE

Film: Neon Bull

Tid: 11. oktober kl. 20:00

Sted: Filmens hus - Tancred

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Gabriel Mascaro og Karsten Meinich fra Montages.

Les vår omtale av Neon Bull HER.

Vi slipper hele festivalprogrammet på fredag 23. september, og billettkjøp vil være tilgjengelig fra fredag 23. september.