close

Mina Keshavarz og tre år med kamp

En av Irans mest spennende stemmer innen dokumentarfilm er aktuell med en sterk historie om viljestyrke og rettferdighet.

Av , foto: Silje Mørch 11. okt 2016

Film: BRAVING THE WAVES

Tid: Tirsdag 11. oktober kl. 18.30

Sted: Vika 4

Det blir en Q&A med regissør Mina Keshavarz etter visningen. Billetter kan kjøpes HER

(Gjenstående visning: To 13. okt kl. 13:00 på Saga 2 - Også på denne visningen blir det Q+A med regissøren).

 

MINA KESHAVARZ OG TRE ÅR MED KAMP

Braving The Waves er en sterk dokumentar om iranske Roghieh og hennes basar, som er sted der over 800 kvinner kan selge sine varer. Når krefter utenfra truer basarens eksistens, nekter Roghieh å gi seg uten kamp. Regissør Mina Keshavarz fulgte Roghieh i tre år, og har selv kjempet kampen for basaren. Nå, med filmens første visning noensinne i Norge, er Keshavarz spent på å se hvordan den sterke historien berører nordmenn.

- Jeg kjente til basaren fra før jeg begynte på dokumentaren. Den var allerede ganske kjent i Iran, og før Roghieh organiserte kvinnene som jobber der, jobbet de på gaten. Så det var et sted der kvinner kunne jobbe. Helt i begynnelsen ville jeg egentlig bare lage noe om basar-selgere, men etter hvert begynte det å dukke opp problemer for Roghieh.

Og dermed tar også dokumentaren en ny vending. Borgermesteren ønsker å rive basaren for å bygge et kjøpesenter, men det vil ikke Roghieh godta. Dermed begynner kampen. Også for Keshavarz.

- Det var vanskelig. Ikke bare fordi jeg brukte så mye tid på filmen, men også fordi jeg bekymret meg for Roghieh, for basaren. Jeg lagde også små snutter som jeg kunne vise til parlamentet og presidenten, alt for å kunne hjelpe Roghieh med å beholde basaren. Det er vanskelig når man bare er to personer.

Keshavarz møtte på flere problemer når hun skulle lage filmen. Finansiering av filmer er en utfordring i Iran, men akkurat som sin hovedperson ga Keshavarz ikke opp, og i dag sitter hun i Norge, bare tre uker etter at hun ble ferdig med Braving The Waves. Og det er trolig at filmen ikke ville kommet til dette stadiet uten litt hjelp fra nettopp Norge.

- En av med-produsentene på denne filmen heter Christian Falch, fra produksjonsselskapet Gammaglimt, og sammen skaffet vi støtte fra blant annet Sørfond, Fritt Ord og Midtnorsk Filmfond.

I kveld klokken 18.30 holdes nok en visning av Braving The Waves på Vika kino. Der blir det også en Q&A med Keshavarz i etterkant av visningen. Gårsdagens visning var verdenspremiere på filmen, og regissøren selv har vært spent på folks reaksjon.

- Jeg er veldig glad for at det ser ut til at folk liker filmen. Jeg er svært fornøyd med gårsdagens reaksjoner.

 MinaKeshavarz2