close

Mohammed Naqvi - Et nærbilde av religiøs ekstremisme

Opplev en eksklusiv visning av den kritikerroste og sterke dokumentaren Among The Believers på Vika i kveld klokken 18.30. En av regissørene, Mohammed Naqvi, stiller til paneldebatt om kampen mot religiøs ekstremisme i Pakistan i etterkant av filmen.

Av , foto: Christina Svien 12. okt 2016

Film: AMONG THE BELIEVERS

Tid: Onsdag 12 oktober kl. 18.30.

Sted: Vika 2.

Billetter kan kjøpes HER.

Regissør Mohammed Naqvi kommer for å presentere filmen og stiller i panelsamtale i etterkant av visningen. Sammen med ham i panelet sitter Pakistans ambassadør i Norge, Riffat Masood og forfatter og samfunnsdebattant Usman Rana. Sammen diskuterer de hvordan vi kan forstå denne ideologiske kampen og det som foregår i Pakistan nå. Samtalen ledes av journalist og forfatter Elisabeth Eide. 

 

ET NÆRBILDE AV RELIGIØS EKSTREMISME

Med Among The Believers har regissørene Mohammed Naqvi og Hemal Trivedi skapt en dokumentarfilm som beveger seg langt innenfor et univers som store deler av verden i disse dager betrakter med varsomhet. Filmen tar for seg ekstremistiske Abdul Aziz Ghazi - leder av flere religiøse skoler i Pakistan, som Den Røde Moské i Islamabad, som lærer opp barn til å dø for Islam. For Mohammed Naqvi bød prosjektet på mange utfordringer, mange av dem knyttet til å måtte tilbringe mye tid sammen med en mann som støtter ekstremistisk terror.

- Da jeg møtte Ghazi måtte jeg legge fra meg mange av mine egne fordommer og forutinntattheter. Jeg er muslim selv, men jeg er selvsagt ikke enig i de tingene han gjør. Likevel måtte jeg møte ham med et nøytralt tankesett.

- Var han positiv til prosjektet fra første stund?

- Faktisk, ja. Han så på det som en mulighet til å fortelle historien fra sin vinkel. Vi var alltid ærlige med ham om våre intensjoner da vi lagde filmen, så det var aldri noen forvirringer.

MOTTOK DRAPSTRUSLER

Til tross for dette har ikke veien vært en dans på roser for regissørene. Da filmen premierte i New York i fjor, og fikk gode anmeldelser av et amerikansk publikum, reagerte flere av Ghazis tilhengere negativt, og distribusjonen av filmen måtte settes på pause.

- Vi fikk flere drapstrusler, crewet og jeg. Alle fra tilhengere av Den Røde Moské, men ingen av dem hadde sett filmen enda. De reagerte på at den vestlige verdenen priste den. Samtidig ble filmen bannlyst i Pakistan. Så, vi tenkte at hvis vi viste den til Ghazi, og han godkjente den, ville det stilne truslene.

Naqvi viser meg en youtube-film fra hans egen konto hvor Abdul Aziz Ghazi filmes i det han nettopp har sett ferdig Among The Believers. Den kontroversielle figuren tenker litt før han uttaler at han ikke kan se noen problemer med hvordan han, eller skolene hans er fremstilt. Han gir på en måte filmen sin velsignelse. Ghazi slipper en pressemelding der han sier dette, og truslene stopper. Men filmen er fortsatt bannlyst i Pakistan den dag i dag.

VIL IKKE BIDRA TIL FEILOPPFATNINGER 

Mohammed Naqvi er selv shia-muslim, men beskriver seg som ikke spesielt religiøs. Likevel, var det viktig for ham å ikke bidra til et stadig mer skrudd bilde av religionen og dens utøvere, spesielt til vestlige publikummere.

- Ikke at jeg er enig med Ghazi på noen måte, men det var viktig for oss å humanisere ham til en viss grad. Heller enn å gjøre ham til en ”fremmed trussel”.

Men Naqvi, Trivedi og resten av crewet har ikke bare fått ubehagelige tilbakemeldinger. Mottakelsen til Among The Believers har vært nesten bare overveldende positiv.

- De mest entusiastisk reaksjonene vi har fått har vært fra publikum i Sør-Asia. India, Pakistan, muslimske publikummere. De forstår nyansene som presenteres i filmen.

KAMPEN MOT EKSTREMISME

Til syvende og sist er Naqvi frustrert over kampen mot pakistanske myndigheter for å gjøre Among The Believers tillatt i hjemlandet. De ser på filmen som en plattform for Ghazi og hans ekstreme meninger.

- Det irriterende er at de ikke kan se at filmen er det motsatte. Det er en protest mot ekstreme religiøse holdninger og en mann som støtter IS sine handlinger.

Dette er basisen for panelet som Mohammed Naqvi skal delta på i kveld etter visningen. Hvordan det står til med kampen mot ekstremisme i Pakistan og hva pakistanske myndigheter kan gjøre for å hjelpe.

- En av tingene jeg vil snakke om er at staten må bestemme seg for om de vil fortsette å støtte skolene til folk som Ghazi eller fordømme dem. Akkurat nå hersker det et hykleri i landet.

 

AMONGTHEBELIEVERS