close

Og vinnerne er...

Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Sølvspeilet, Sølvspeilets Ærespris, Dok:Sør og Publikumsprisen.

Av 28. feb 2017

Sølvspeilet 

Årets vinner har imponert oss med sin nyanserte og forsonende holdning overfor en rollefigur som ennå ikke har forstått at man bør bli voksen før man blir gammel. Handlingen er fortalt med små, udramatiske fakter og rører sitt publikum med detaljerte, hverdagslige skildringer.

Det er en historie om en mann som henger igjen i en tilsynelatende glamorøs fortid, i sine fem minutter i rampelyset, og som er redd for å gjøre seg nye erfaringer som vil justere identiteten hans.

Tilfeldighetene bringer hovedpersonene sammen idet det trekker opp til dårlig vær, på flere måter enn én. Og overraskende nok er det ikke nødvendigvis noen dum ide å søke både forsoning og ly fra stormen inne i en blekksprut.

Årets Sølvspeilet går til en film som minner oss om at å være mislykket kan være vondt selv om man kanskje fortjener smerten, og at forsoning kan komme gjennom helt uventede situasjoner.

Vinneren av Sølvspeilet 2016: ETTER STORMEN, regissert av HIROKAZU KOREEDA.

Film fra Sør donerer 35.000 kroner til Another World Ent. Norway, som skal lansere filmen på norske kinoer 18. november. Premien skal gå til lanseringen av filmen på norske kinoer. 

Hederlig omtale: 

Hederlig omtale går til to fantastisk polyfoniske historier - begge komplekse i stil og tone: A Dragon Arrives and Endless Poetry.

Sølvspeilet-juryen besto av: 
Jon Inge Faldalen, lektor ved Institutt for Medier og Kommunikasjon ved UiO
Ida Madsen Hestman, programredaktør ved Tromsø internasjonale filmfestival
Øyvor Dalan Vik, forfatter, spaltist, oversetter og filmanmelder

Dok:Sør

Vinneren av Dok:Sør, prisen for beste dokumentar 2016 er HAVET BRENNER av GIANFRANCO ROSI.

Rosi vil motta en pengepremie på 10.000 NOK donert av Stiftelsen Film fra Sør. Filmen distribueres av Arthaus og kan ses på norske kinoer nå. 

Hederlig omtale:
Hederlig omtale går til en film om et menneske det er umulig ikke å bli glad i. En ung jente med en stor drøm og en sterk vilje, som tar klare valg og står i dem - til tross for stadig økende motstand fra både familie, tradisjoner og lovverk, både i landet hun bor i og landet hun har flyktet fra. Det er en svært engasjerende, medrivende og velfortalt film, som med en nærmest hollywoodsk oppbygging forteller en historie som peker langt utover sin karismatiske og modige hovedperson. Og som også diskuterer hvorvidt en filmskaper selv bør tillate seg å gripe inn for å hjelpe dem man lager film om.

Hederlig omtale går til SONITA, regissert av ROKHSAREH GHAEMMAGHMI. 

Årets jury besto av:
Aleksander Huser, journalist og filmkritiker.
KriStine Ann Skaret, tidligere dokumentarfilmkonsulent ved NFI og dokumentarfilmprodusent
Therese Naustdal, eier av og produsent for Gaia Film AS

 

Publikumsprisen 

Årets vinner av publikumsprisen er MIN NABO TOTORO, regissert av HAYAO MIYAZAKI.

Filmen distribueres av Arthaus og distribusjonsselskapet mottar en markedsføringspakke til en verdi av 40 000 kroner sponset av Cinema og Dagsavisen. Filmen relanseres på kino 5. november. 

Alle som har stemt på publikumsprisen er med i trekningen av en sykkel fra Dapper. Vinneren trekkes tirsdag 18. oktober og kontaktes pr. e-post eller telefon. 

Sølvspeilet ærespris 2016 

Det er med glede vi meddeler at The Silver Mirror Ærespris 2016 går til en regissør som gjennom stor dyktighet innen filmskapning - sjenerøst har delt sine ideer, hans håndverk og hans unike evne til å presentere vanskelige spørsmål med et klart syn, og med medfølelse og følsomhet.

Feiret og beæret over hele verden for sitt arbeid, fra hans første spillefilm Bye bye Afrika, laget i 1994, til hans siste dokumentar om Tsjad-tragedien - en vanskelig periode i landet mellom 1982 og 1990. Vi stiller oss ydmykt i kø for å hylle hans bidrag til filmkunsten.

Årets vinner av Sølvspeilets ærespris er MAHAMAT SALEH HAROUN


Foto: Johnny Vaet Nordskog