close

Priscilla Anany - Fra Michael Jackson til kvinnekamp

Med sin film Children of the Mountain forteller regissør og manusforfatter Priscilla Anany en sterk historie som berører og provoserer. Anany selv ønsker å inspirere kvinner over hele verden til å finne sin indre styrke.

Av , foto: Silje Mørch 11. okt 2016

Film: CHILDREN OF THE MOUNTAIN

Tid: Tirsdag 11 oktober kl. 21.00.

Sted: Vika 3.

Etter visningen blir det holdt en Q&A med regissør Priscilla Anany.

Billetter kan kjøpes HER.

(Gjenstående visning: To 13. okt kl. 21.00 på Vika 4. Også på denne visningen blir det Q+A med regissøren).

 

PRISCILLA ANANY - FRA MICHAEL JACKSON TIL KVINNEKAMP

Children of the Mountain er historien om unge Essuman, som føder et barn med sterke fysiske og psykiske utviklingshemninger, og hvordan lokalsamfunnet snur seg vekk fra både barn og mor. Essuman selv føler skyld, som om hun har gjort noe galt for at barnet hennes ble født syk. Anany har latt seg inspirere av sanne historier fra morens familie, og ønsker med filmen å fortelle kvinner over hele verden at det ikke er deres feil at barnet deres blir født syke.

 - Man pleide å gå til sjamaner, jujuer, medisinmenn, alt for å lege barnet, men dessverre er det sånn i flere kulturer at det er finnes et stigma i knyttet til det å få et funksjonshemmet barn. Det begynner å bli bedre, men det eksisterer fortsatt.

Priscilla Anany startet som barn med å male, skrive dikt og historier i sitt hjemland Ghana. Inspirert av blant annet videoene til Michael Jackson, som hun beskriver som kortfilmer i seg selv, ville hun få historiene sine opp på et lerrett. Men den første inspirasjonen til å skrive kom fra uventet hold.

- Jeg ble svært syk som åtteåring. Jeg fikk en mental krasj som følge av sykdommen. Jeg ble behandlet og fikk medisin, og som en del av behandlingen ville doktoren av jeg skulle skrive om hallusinasjonene og drømmene jeg fikk av medisinene. Av en eller grunn ble jeg ekstremt inspirert, og sykdommen åpnet en dør for meg. Siden det har jeg skrevet.

Tross små protester fra familien valgte Anany å gå på filmskole i USA, og i 2014 ferdigstilte hun sin mastergrad fra NYU. Samtidig jobbet hun med Children of the Mountain. For å stable filmen på beina startet hun sitt eget produksjonsselskap, I60 Productions.

- Jeg fant ut at jeg hadde et naturtalent for produsentrollen, som var skikkelig flaks. Selskapet har også hjulpet meg med å komme i kontakt med folk som har hjulpet meg med å få filmen ut.

Kvinnekamp er viktig for Anany, som elsker historier om kvinners styrke. Hun ønsker å inspirere andre kvinner over hele verden til å tro på seg selv.

- Mine historier handler alle om kvinner som overkommer vanskeligheter og kommer ut av det hele sterkere. Hvis andre kvinner ser det, kan det bidra til at de føler seg sterkere. Det er det jeg ønsker.

Anany